Лаура Кьовеши: Законът е еднакъв за всички

Лора Кодруца Кьовеши стана известна с уважаваната агенция за борба с корупцията в Румъния (АБК). Тя, след като се зае с кметове и министри, бързо се превърна в любимка на Европейския парламент и различни антикорупционни кампании, пише британският вестник The Guardian, цитиран от Фокус.

Кьовеши беше популярна сред много правителства, но не и в нейното собствено, което обеща да направи всичко, за да блокира успешната й кампания да стане първият европейски прокурор.

Осемнадесет месеца по-късно румънското правителство падна и Кьовеши се готви да открие Европейската прокуратура (EPPO), първият орган на ЕС, който ще се занимава с наказателни разследвания.

Новият офис ще доведе до повече разследвания и повече съдебни преследвания, както и до по-силна защита на върховенството на закона в ЕС, каза Кьовеши в интервю. „Нашият ориентир за успех ще бъде доверието на гражданите в нашата институция“, казва популярният прокурор, често спирана и поздравявана от гражданите в Румъния.

EPPO, идея отлежала 25 години, позволява на ЕС да заведе дела за подозрение за измама, свързани с европейски средства и трансгранични измами с ДДС, пред националните наказателни съдилища. Смята се, че само измамите с ДДС струват на националните бюджети 50 млрд. евро годишно. Кьовеши ще ръководи организацията от Люксембург, подпомагана от прокурор от всяка участваща страна, въпреки че разследванията ще се ръководят от специализирани прокурори в държавите-членки.

Длъжностните лица на ЕС отдавна се притесняват, че националните правителства не дават приоритет на трансграничните престъпления или се опитват да злоупотребяват с бюджета на ЕС, където случаите често са сложни и изискват езикови умения и сътрудничество с други полицейски сили. Службата на ЕС за борба с измамите, ОЛАФ, разследва административните нарушения, но може да препраща случаите само към националната полиция. Само половината от тези случаи водят до обвинение.

Кьовеши, която очаква EPPO да получи повече от три хиляди дела, се бори за увеличаване на бюджета на агенцията от 37,7 милиона евро. Представители на ЕС твърдят, че средствата, вече увеличени веднъж, са достатъчни за първата година и се надяват организацията да бъде готова да заработи- както е планирано – през 2020 г.

Най-големият й проблем може да бъде решението на пет държави-членки на ЕС – Дания, Ирландия, Унгария, Полша и Швеция – да не се присъединят. В опит да убедят Унгария, където приятелите и семейството на премиера са спечелили доходоносни договори, финансирани от ЕС, служители на ЕС се опитаха да свържат изплащането на средства от ЕС с върховенството на закона. Унгария все още отказва.

Очакванията на Кьовеши са високи. Семействата на убитите разследващи журналисти Дафне Каруана Галициа и Ян Куциак писаха до Европейския съвет, за да аргументират назначаването й, описвайки я като „най-смелата и най-отличаваща се кандидатка за тази работа“. Според тях тя е „замесена от същото тесто“ като Галиция и Куциак, които се прицелиха към корупцията по високите етажи.

Размишлявайки над тези очаквания, Ковеши каза: „Аз съм същият човек, какъвто бях в предишното си положение, така че ще направя всичко възможно… и няма да бъда сама.“

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *