К-19 нанася поражения и върху периферната нервна система

К-19 нанася поражения и върху периферната нервна система

Белите дробове са основната мишена на коронавируса. Вече е ясно, че не само те попадат под прицела му. Медиците от болница „Св. Иван Рилски“  установяват поражения и върху периферната нервна система.

В същото време, голям процент от заболелите  показват повишено усещане за тревожност и депресия.

„Този вирус, прониквайки в мозъка и засяга предимно базисните ядра, които командват – това са центровете на дишането и на сърдечната дейност. Това е причината болни с тежка дихателна недостатъчност, но не толкова увреден бял дроб, да завършват фатално.

Центровете на дишането не дават достатъчно импулси и нещата свършват. Вирусът въздейства на мозъка по доста нещадящ микромеханизъм, като уврежда невроните, микросъдовете,така че в крайна сметка се стига до тежки увреждания без да има големи хардуерни увреждания”, каза проф. Васил Каракостов, началник на Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски.

Пътищата, които водят вируса до мозъка, са няколко обяснява неврохирургът.

„Доказано е, че мозъкът се инфектира директно чрез обонятелните нерви – през лигавицата на окото и на храносмилателната система. COVID-19 има директен път по хода на нервите, по хода на техните обвивки и стига до сърцевината на центровете в мозъка”, обясни д-р Каракостов.

Засега няма доказателства, че коронавирусът предизвиква туморни процеси или води до образуване на аневризми, съобщава Нова телевизия. „Ако имате тумор на мозъка коронавирусът няма да го активизира. COVID-19  сам по себе си не въздейства върху съществуващите заболявания, така че да ги възобнови или катализира. Той просто въздейства върху целия мозък и тъй като всичко в мозъка е като в един компютър – затворено в една кутия, няма възможност за реакция”, каза още специалистът.

Медиците от болница „Св. Иван Рилски“  установяват поражения и върху периферната нервна система.

Според проучване, публикувано в едно от най-авторитетните медицински издания – „Лансет“, коронавирусът се оказва сериозна заплаха и за психичното здраве.

„Около 40 % от заболелите имат проявление на занижено ниво на съзнание – тревожност, депресия”, обясни д-р Мария Дамянова, невропсихолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски.

Сред преболедувалите е и самата доц. Дамянова. Докато се бори с вируса тя внимателно проследява проявите му върху психиката й.

„Моите наблюдения са, че голям кръг от психичните и когнитивните функции са нарушени – вербалната работна памет, епизоди на дезориентация, занижени нива на внимание, на концентрация”, поясни тя.

Доц. Дамянова е категорична, че вирусът може да отключи много страхове.

„Започваме да се питаме какво следва. Може да се появят панически атаки и да загубим контрол”, каза още специалистът.

 

 

glasnews.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *