Къща на бартер за по-нова кола или друг имот е хит на пазара в момента

Къща на бартер за по-нова кола или друг имот е хит на пазара в момента

Къща на бартер за по-нова кола или друг имот е хит на пазара в момента, пише в. „Телеграф“. Обявите за продажби са пълни с предложения за подобни размени, а интересът е огромен, признаха брокери. Остатъкът от сумата за имота на бартер се доплаща.

Например в момента се търси нов собственик на апартамент в село близо до Бургас, като продавачът предлага опция и за бартер с кола, като остатъкът се доплаща. Имотът е двустаен, а цената му е 21 000 лева. Продавачът предлага опция и за плащане на вноски.

Освен това има много такива обяви, в които се разменят апартаменти в столицата за средно големи къщи около града, например Елин Пелин, селата около Своге и т. н., а също така и за паркоместа.

Други пък предлагат луксозни вили в села, като търсят апартамент в големите градове като София и Пловдив. Има и обяви, в които се предлага бартер на гора или нива за автомобил или бус.

Замяната на имот всъщност представлява възмезден двустранен договор, като изискванията и принципите са доста сходни с тези при покупко-продажбите на имоти, обясниха брокери. Сделката се изповядва пред нотариус, като изискването е той да бъде в района на имотите и само ако това не е възможно, се постига компромис между страните.

Позволена е размяната на неравностойни имоти, тоест ако цената на единият е 100 000 лв.( може да бъда разменен за друго жилище или кола за 35 000 лв., като другата страна на сделката би могла да го изравни чрез доплащане.

В такава ситуация в действие са две сделки – на замяна и на продажба. Казано по друг начин може да се разделите с новия си автомобил загарсониера например, като доплатите разликата, коментират брокери.

Главното предимство при сделките със замяна чрез нея се избягва цялото сключване на две сделки – първоначално за продажба на имот, а след това и закупуване, което намалява разходите за нотариални и други такси. При замяната на имот вие заплащате само веднъж нотариалните такси за цялата процедура.

Ако цената на имотите, които ще бъдат заменяни е 85 000 лв., сумата, която ще заплатите при нотариус, възлиза на близо 3500 лв. От тях около 600-700 лева е таксата за нотариуса, а останалото местен данък, такса за вписване в Агенцията по вписвания – 85 лв., и евентуални банкови комисиони, които са около 40 лв. Таксите може да ударят и хиля-дарка. Така при замяна реално ще платите тези разходи, без таксата за нотариуса.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *