Късната есен ще се срещнат Ковид-19 и грипът

Късната есен ще се срещнат Ковид-19 и грипът

Обяснението за откритите повече заразени с Ковид-19 се дължи на две неща –  правят се повече тестове в епидемичните огнища и се либерализираха мерките. Така коментира тревожната статистика пред Kmeta.bg д-р Валери Велев, доктор по медицина, специалист по медицинска паразитология, лекар в СБАЛ „Проф. Иван Киров“ .

Според него не е необходимо да се връщат всички стари ограничителни мерки. Д-р Велев смята носенето на закрито на маски за добра мярка, защото заразенните с Ковид-19 задължително трябва да имат такова предпазно средство, за да не предават болестта. Според него обаче носенето на маски на окрито не е необходимо. Д-р Велев смята, че не е доказано, че се развива бактериална инфекция при носенето на маски.

Д-р Велев заяви, че всички очаквания са били, че с настъпването на лятото ще намалее силата на вируса, защото ултравиолетовите лъчи го унищожават по всички повърхности. Това обаче не се е случило. От тази гледна точка ми е трудно да прогнозирам какво ще се случи през късната есен, но по всичко изглежда, че ще има същата заболяемост, каквато наблюдаваме сега. Неприятното е, че тогава ще се срещнат двете респираторни заболявания – и грипът, и Ковид-19. Ще бъде по-трудно да се разграничават болните, защото ще имаме болни с еднаква симптоматика, но на практика с различни заболявания и в болничните заведения те трябва да бъдат отделяни в различни помещения, допълни д-р Велев.

Според него не може да се очаква скоро надеждна ваксина срещу Ковид-19, защото това е много дълъг процес. Това, че някъде има частични резултати, не означава, че ваксината може да бъде пусната на пазара. Той допълни, че проявите  на тежка симптоматика при Ковид-19 показват ниско ниво. Както и че за момента има медикаменти, които да облекчават симптоматиката. Но лекарство, което директно да унищожава вируса, няма, каза д-р Велев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *