Купувайте винетки! Общината се отказа да поддържа пътищата до Покровник и Селище

Жителите на селата Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко, Дъбочица, Габрово, Селище, Дренково, Логодаж, Клисура и Обел ще трябва да пътуват с винетки до областния център, ако ползват собствен транспорт. Това е окончателното решение на община Благоевград, въпреки че хората в тези села гласуват и кмет на областния център и плащат данъците си в Благоевград.

Единствената алтернатива за тях остава градския транспорт, който обаче не стига до всички населени места. През 2019 година общината не е подала заявление републиканската пътна мрежа на територията на общината да бъде освободена от винетни такси.

Същото се случи и сега през 2020, а причините са финансови, тъй като поддръжката на тези пътища ще натоварило значително бюджета на общината. Общата дължина на четвъртокласната пътна мрежа на територията на община Благоевград е 131 километра, а за поддръжката на тези пътища и зимното почистване общината изразходва на година 390 000 лева.

За републиканските пътища за които хората искат да няма винетки сумата е 900 000 лева. Става въпрос да двата пътя от републиканската мрежа. Единият път 3-106 с дължина 21 километра, който осигурява достъп до селата Селище, Дренково, Логодаж, Клисура и Обел. Това е транзитен коридор към Северна Македония. Другия път е 3-1006, осигуряващ единствен достъп до селата Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко, Дъбочица и Габрово с 19 километра дължина.

Тези пътища са от по – висок клас и за тяхната се поддръжка се изискват повече средства. За тази година община Благоевград няма средства да заяви и да поддържа тези пътища. За селата Бело Поле, Бучино, Лисия, Зелен дол и Българчево има алтернативен път, по който може да се пътува без винетки.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *