Кунчев: Третата вълна ни удря точно преди изборите

Кунчев: Третата вълна ни удря точно преди изборите

При сегашния ход на увеличаване на заразените третата вълна на коронавируса у нас се очаква след 4 седмици. Това стана ясно от изказването на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на „Тази сутрин“ по bTV.

Парламентарните избори са насрочени за след малко повече от 6 седмици – 4 април.
„Ние сме в подножието на нова вълна, дай боже тя да не е толкова интензивна, но виждаме 24% нарастване за една седмица. Това значи, че след 4 седмици, ако така върви, ще имаме удвояване на случаите“, прогнозира доц. Кунчев.

Думите си той приложи като аргумент срещу намерението на част от хората да отложат ваксинирането си, докато не разполагат с по-богат избор от медикаменти.

„Въпросът е да се предпазиш максимално ранно, а не някога във времето“, подчерта Кунчев.

Според него ваксинационният план не е пред провал – имунизациите „вървят добре“, а количествата от необходимите медикаменти се увеличават. Той обаче е песимист за шанса негативните нагласи към ваксинирането у нас да се преобърнат.

„Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните“, каза доцентът.

Според него нежеланието за ваксинация сред младите хора е поради това, че не са засегнати сериозно от вируса.

„Но те са и най-дълго в социалните мрежи и са най-засегнати от инфодемията, която пълни главите им лъжи и глупости. Ако и днес влезете в която и да е мрежа, ще видите какви цифри и „факти“ се вадят“, каза Кунчев.

Той е категоричен, че има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на този на ИАЛ, и на Здравната каса.

„Въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят“, каза Кунчев с нескрита ирония.

Здравният инспектор добави, че в момента наистина няма избор с какво да се ваксинират желаещите.

„Ако погледнем фактите без емоции – имаме разрешение от ЕМА, които са върховният орган. Те казват, че ваксината на „АстраЗенека“ е подходяща за хора над 18 години“, каза Кунчев.

Той отново подчерта, че липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че ваксината не е ефективна. Въпреки това Кунчев добави, че ако човек има конкретни предпочитания за даден препарат, може да отложи ваксинирането, но той не го препоръчва.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *