Култова звезда от зората на поп фолка се завръща

Едно от емблематичните имена на българската музика – Лия, се завръща на голямата сцена с концерт-промоция на цели два албума на 16 юни в Зала 2 на НДК. Обичаната изпълнителка, която дълги години странеше от светлините на прожекторите, за да се отдаде на семейството и отглеждането на дъщеря си, никога не е спирала да се вълнува от музиката, просто я бе оставила на малко по-заден план.

Вече 20 години по-късно стиловите ѝ предпочитания леко са се променили, като за едно нещо е категорична – иска да пее само авторска музика, защото смята, че имаме изключително талантливи композитори и текстописци.

Песните и за двата албума е събирала месеци наред и е записала тези, които са ѝ се сторили най-близки до сърцето. Много от тях имат лични истории, посветени са на най-скъпите ѝ хора или на емоции, излезли от душата ѝ.

Албумът „Това остава“ Лия пусна на пазара в последните дни на 2021 г., но заради пандемията от Covid-19 не успя да презентира както ѝ се искаше. Той съдържа по-шлагерни, предимно баладични композиции и от него, благодарение на социалните мрежи и платформите за видеосподеляне, се откроиха песни като „Плащам си“, „Сини очи“, „Лятна история“, „Аз и ти“, „Отлитат птиците“.

Вторият албум, който изпълнителката ще представи на концерта, е съвсем нов и е фолклорен – с авторски македонски песни.

Лия е родом от македонския край и това е музиката на нейното детство, на нейното семейство и на нейните корени. През 2002 г. тя печели първа награда на фестивала „Пирин фолк“ с песента „Илинден“, а през 2018 г. – първа награда на фестивала „Охридски трубадури в Северна Македония с песента „Откако те нема“, припомня Шоу Блиц.

Пилотната песен от новия албум „Българка“ певицата пусна на 8 март тази година, по случай женския празник, и също се харесва много.

Какво още е подготвила за концерта на 16 юни и ще изпее ли някои от най-големите хитове от пика на кариерата си, като „Дяволски чаровник“ „Обич за двама“ и „Утро след любовна нощ“ певицата засега не издава.

„Много се вълнувам за това събитие, защото не съм се срещала лице в лице с моята публика от много години, но през цялото това време съм усещала любовта на хората към мен – дали някой ще ме спре случайно на улицата, в мола, дори някъде в чужбина, или ще ми напише във фейсбук, добрите думи от хора, които са били мои почитатели, винаги са ме намирали. Сега дойде моментът аз да им се отблагодаря и да им подаря нещо красиво“, споделя тя.

Билетите за концерт-промоцията на албумите „Това остава“ и „Българка“ са в продажба.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *