Кръстовден е!

Кръстовден е!

Българската православна църква чества Въздвижение на Господния кръст. Големият християнски празник е установен в чест на намирането на дървения кръст, на който е бил разпнат Исус Христос.

На Кръстовден се прави водосвет, а светият кръст се изнася в средата на храма, за да се поклонят вярващите.

Изображението на кръстния знак чудодейно се явило на император Константин Велики, който видял на небето сияещ кръст. По негова поръка майка му царица Елена обиколила Палестина и местата, осветени от евангелските събития.

След дълги издирвания на хълма Голгота били намерени три кръста. Тежко болен човек получил изцеление след допир до един от тях. Не останало никакво съмнение, че това е Кръстът на Спасителя. Йерусалимският епископ Макарий въздигнал Кръста високо, така че целият народ да го види и да му се поклони.

Възпроизвеждайки отминалите събития от живота на Църквата, днес православните християни още веднъж се прекланят пред Божията саможертва и в памет на претърпените страдания спазват строг пост.

У нас в навечерието на Кръстовден хиляди поклонници се събират в местността Кръстова гора в Родопите, за да се помолят за здраве.

В народните поверия се казва, че срещу Кръстовден всички молитви ще бъдат чути, защото в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. На този ден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен кръстова пита, украсен с голям кръст по средата. Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. Хората дори вярвали, че празникът, който по стар стил се отбелязвал на 27 септември, поставя началото на есента и денят и нощта се кръстосват (изравняват). От Кръстовден или от Симеоновден /1 септември/ може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се „осветява“ семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

На 14 септември имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кристина, Кристиан, Кънчо.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *