Кръвна плазма от преболедували Ковид 19 вече се продава на черния пазар

Кръвна плазма от преболедували Ковид 19 вече се продава на черния пазар

Кръвна плазма от преболедували Ковид 19 вече се продава на черния пазар. Цената достига 4000 – 5000 лева, разкри в репортаж Нова тв.

 

 

Телевизионен екип под прикритие се срещна с търговците в двора на една от големите столични болници. Продавачите сами заговарят хората и с готовност казват, че имат налична кръв и ще помогнат, но срещу крупна сума пари.

„Това което показва репортажът е изключително притеснително. Преливането на кръвна плазма не е панацея. Ако лекарите не са решили, че тя е необходима за някого това би било неправилно. Това лечение не е утвърдено и се базира на проучвания. Важно е това да се знае от хората“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Тя добавя, че Наказателният кодекс ясно казва, че този вид дейност са престъпления. От друга страна престъпление е и нарушаването на правилата по които се взима тази кръв или плазма.

„Единственото в света проучване, което изследва ползите от кръвната плазма в борбата с COVID-19 не е показало значителни и достатъчно ефективни резултати. На сайта на Европейската комисия може да се види, че ползите от нейното прилагане все още се събират и проучват“, добавя Петрова.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *