Кристалина Георгиева: България е стабилна, вече няма нужда от подкрепата на МВФ

През последните 30 години, в които България е членка на Международния валутен фонд, животът в страната ни е по-добър – брутният вътрешен продукт се утрои, а безработицата намаля двойно.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ директорът на Фонда Кристалина Георгиева.

МВФ помогна чрез различни програми да се даде сигурност на българските граждани и устойчив растеж на българската икономика. Оценката на България от страна на Фонда е възожно най-добрата. България вече няма нужда от нашата подкрепа, тя е стабилна, заяви Георгиева.

Светът е в криза, каквато не е преживявал – най-тежката след Голямата депресия. Тази криза все още носи след себе си несигурност. Данните към днешна дата са по-малко лоши от тези отпреди три месеца, но все още сме изправени пред предизвикателството икономиката да се възстанови на нивата отпреди кризата, посочи тя.

В условията на продължаваща здравна криза мерките за подкрепа на икономиката и подкрепа на хората трябва да продължат. Ако не го направим, рискуваме масови фалити, масова безработица и загуба на постигнатото през последните десетилетия, подчерта директорът на МВФ.

По думите на Кристалина Георгиева членството на България в чакалнята на еврозоната означава, че България има допълнителна защита. В условията на световна криза това е много полезно, дава допълнителна сигурност, отбеляза Георгиева.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *