Криза за пелети в Благоевград

Криза за пелети в Благоевград

Есента чука на вратата и всеки гледа да осигури топлото за зимата. Все повече домакинства в община Благоевград смениха с пелети дървата и въглищата. Някои ползват камини, а други разчитат на печки за модерния през последните години вид твърдо гориво.

В областния център на Пиринско обаче има криза и недостиг на пелети. На доста места в момента няма никакви количества. Уверенията са, че до края на седмицата ще има доставки. Възможно е обаче новите количества да дойдат на нови цени. Пелетите и сега са по-скъпи с 5-10% в сравнение с миналата година. Вече трудно се намира това гориво на цена под 400 лева за тон.

Някъде цената удря 460 лева за тон, но пък става въпрос за по-калорични пелети, които отделят повече топлина. Много благоевградчани зареждат пелети от Разлог заради по-ниската цена – 360 лева за тон. На доста места се правят списъци и се чака доставката.

„Аз дадох капаро на 5 август за пелети от Разлог, а ми доставиха пелетите чак на 24 август, което означава, че трудно се наваксва с поръчките и има недостиг на този вид гориво в нашия град”, сподели благоевградчанка, която живее в квартал „Еленово”.

След 1 септември може пелетите да поскъпнат, винаги с настъпването на зимния сезон цените от производителите тръгват нагоре, предупреждават търговци. Затова е добре хората да побързат да се снабдят с топлото за зимата.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *