Красимир Герчев : Честит и благословен да е Разложкият Бабин ден!

Красимир Герчев : Честит и благословен да е Разложкият Бабин ден!

Днес е Бабин ден.
Празник на лекарите, на медицинските сестри и акушери, които помагат при раждането и на които днес символично се полива – за да са чисти ръцете и сърцата им, а те наричат:
– Да се ражда леко!
Благословени да са ръцете и сърцата, които израждат новия живот, благословен да е екипът на д-р Радка Божикова и МБАЛ Разлог!
Благословени бабите, които поемат и родилката, и новороденото, обгрижват ги, за да поемат от Разложките корени здраве и сила!
.
Празник на семействата.
Празник на цялата община.
Днес, от ранна утрин домовете на 166 бабинчета ухаеха на капама и прясно изпечени баници.
От старите сандъци жените извадиха носиите – белите кошули, алените фустани, кушаците и пъстроцветните цадилки, в които заденаха бабинчетата – и те – в носии.
И там, на площада в цялата община, като отприщена река от звуци и багри, се люшна хорото, бабиното. Хорото на бабите, които пристъпиха щастливи, защото си имат голямо „имане“.
И има толкова много гордост и радост в тази съхранена и жива традиция, посветена на бъдещето. Бъдещето – в това малко човече, облечено в носийка, с китка на главата или с паричка, с червени кончета – против уроки в пъстроцветна цедилка на гърба на „бабата“, която щастлива е на хорото. До нея неотлъчно са и майката, и таткото, и дядото, и сестричето, и братчето…та цял град, и село…
Честит и блогословен да ни е Бабинден!
Честит празник на лекарите, акушерите, медицинските сестри и работници!
Благословени бъдете баби и бабинчета, родители и близки!
ЧЕСТИТ БАБИНДЕН, ОБЩИНА РАЗЛОГ!
Днес – на хорото бабиното се хванаха бабите на 166 бабинчета и община Разлог отпразнува най-красивия си празник – на бъдещето! Празник на бъдещето, но и на корените, които създават достойни личности!
Честит Бабинден!
21.01.2024
Красимир Герчев,
кмет на община Разлог
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *