Красимир Герчев – Честит Димитввден !

Красимир Герчев – Честит Димитввден !

Днес почитаме паметта на св. Димитър Солунски.
Той е роден в Солун.
Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитър заел висок военен пост, бил отличен за своите качества, но получил заповед да преследва християните. Вместо да направи този компромис, той покровителствал последователите на Христос.
Чул за това, император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Димитър да се откаже от вярата си в Христа. Той отказал, увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка, където
Лий, прочут борец, приканвал осъдените християни на борба и ги хвърлял върху копия, забити с острието нагоре.
Оръженосецът на Димитър, Нестор, изпросил благословия да иде на борба и захвърлил Лий в пропастта, но по нареждане на императора, Нестор бил обезглавен, а Димитрий – прободен с копие в 306 година.
В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. „Свети Димитър зима носи, а Свети Георги – лято“ – гласи българска поговорка. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев. Този ден е известен също и като Митровден или Разпус.
Празнуват и много именици в Разлог – честити да са!
Да носят гордо името на своя покровител,
смело да отстояват себе си и мечтите си!
ПОЖЕЛАВАМ СВЕТЪЛ БЛАГОСЛОВЕН ПРАЗНИК!
Красимир Герчев, кмет на община Разлог

 

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.