Красимир Герчев – НА ВТОРИ АВГУСТ ОТДАВАМЕ ПОЧИТ НА ГЕРОИТЕ НА ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКО-КРЪСТОВДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

Красимир Герчев – НА ВТОРИ АВГУСТ ОТДАВАМЕ ПОЧИТ НА ГЕРОИТЕ НА ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКО-КРЪСТОВДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

На 2 август (понеделник), от 11:00 часа, с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на героите в м. Предел се прекланяме пред загиналите за свободата в Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание.
Делото на илинденци е миг от дългата история на Разложкия край.
През 1903 г. в с. Смилево, Битолско на Илинден е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден. В желанието за национално обединение на българите въстанието, белязано от трите християнски празници, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони.
Може да бъде изображение с на открито и паметник
Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия /дн. Разлог/-центърът на въстанието, са изгорени.
42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“-парка пред Исторически музей-гр. Разлог. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишния Марко Хаджиев. Останалите са мъже, в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца…
Поклон.
Красимир Герчев,
кмет на община Разлог
loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *