Красимир Герчев, кмет на община Разлог – Поклон пред героизма на участниците и жертвите в Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание

На 15 септември Разлог ще отдаде почит на загиналите за освобождението на родния край. Ритуалното шествие ще тръгне в 17.30 ч. от сградата на общинската администрация.

Ще се положат венци и цветя пред паметника на поета -революционер Яворов, пред бюст-паметника на баба Магдалина Юрукова и паметника пред историческия музей.
Пред монумента на загиналите от Разлог във въстанието ще бъде извършена панихида и отдадена почит към героизма на участниците и жертвите в Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание.

Снимка на Красимир Герчев.

Да си припомним и сведем глави:
Баба Магдалина Юрукова от Разлог е родила 14 деца. По време на разгрома на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание през 1903 г. турците убиват и обезглавяват 28 въстаници, а главите им разхвърлят. Баба Магдалина намира и слага в престилката си четири глави – на двама от синовете си и на двама от братята си. След това разпознава телата и полага до тях главите, за да могат да бъдат опяти и погребани по християнски. Баба Магдалина не проронва нито една сълза… По време на Балканската война губи още двама от синовете си.

През 1903 г. в с. Смилево, Битолско на Илинден е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден. В желанието за национално обединение на българите въстанието, белязано от трите християнски празници, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони.

Снимка на Красимир Герчев.

Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия /дн. Разлог/-центърът на въстанието, са изгорени.

42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“-парка пред Исторически музей-гр. Разлог. Най-младият от тях е 16-годишния Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишният Марко Хаджиев. Останалите са мъже, в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца.

Делото на илинденци е миг от дългата история на нашия град. Поклон пред героизма и решителността на въстаниците!
Нека пазим жива паметта им.

ПОКЛОН.
Красимир Герчев, кмет на община Разлог

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *