Край с превъртяния километраж при покупка на автомобил

Край с превъртяния километраж при покупка на автомобил

Европейската комисия въвежда единна система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили, създадена по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ /ЕНП Андрей Новаков като мярка за подобряване на пътната безопасност в Европа. Платформата вече функционира и е доброволна, безплатна, и отворена за подаване на информация от всички държави-членки, за да бъде проследено техническото състояние на леките автомобили, които се препродават в ЕС, съобщава БНР.

„Всички сме свикнали с историите на хора, които дълго време са събирали пари, за да си купят кола втора употреба и се оказва, че след покупката тя е нескончаем низ от ремонти – често струващи повече от колкото самата кола. Това в България се превръща в масова практика и според няколко независими доклада говорим за 50 процента от колите. Един от начините, по които хората сами започнаха да се справят с този проблем, е, когато отиват в официалните дилърства на марката и по един или друг начин се опитват да разберат, ако колата идва от Италия в сервиза на колко километра е била в Италия“, каза Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Той предлага тези километри всяка година анонимно да бъдат споделяни между държавите.

„Това означава, че ако си харесам кола на „Горубляне“ и ми я продадат на 120 хиляди километра и успея да разбера, че е внесена от Австрия миналата година и в Австрия е минала преглед на 300 хиляди километра, това означава, че ме лъжат“, посочи Новаков.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *