КПКОНПИ започна проверка в Министерство на здравеопазването заради процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици

Проверката е по сигнал, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бивш заместник-министър на здравеопазването. Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

Вчера уволненият преди броени седмици заместник на Стойчо Кацаров д-р Димитър Петров сензационно обяви, че именно принципалът на МЗ носи пряка отговорност за забавянето на връщането на гимназистите в училище заради тестовете.

„Те носят отговорност, че поне две седмици се забави връщането на учениците от горните класове, поради липса на тестове и нескопосано направени процедури. Както и поради това, че се прекратяваха договори с едни фирми с промяна в условията. Беше сложена неустойка от 0,5% на ден за закъснение в документацията, след това фирите получиха договори с 10% неустойка и се отказаха. Болно ми е. Поехме ангажимент да затворим училищата за най-кратко време”, обясни той.

От КПКОНПИ уточниха, че от министъра на здравеопазването е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици.

В рамките на днешния ден предстои снемане на обяснения от бившия заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата.

Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица.

Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора с предмет „Доставка на медицински изделия – бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“.

След завършване на проверката, комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на данни за корупционни престъпления, посочват още от пресцентъра.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *