Коя маска ще ви опази от Омикрон

Коя маска ще ви опази от Омикрон

В битката с Омикрон маските на открито отново са в сила в редица страни в Европа, сред които е Италия, Франция, Испания, Белгия, Австрия, Румъния и Гърция. Вече се налагат мерки и за вида на маската.

В цяла Италия платнените и хирургическите маски не важат за затворените обществени места и превозни средства, било то вътрешни полети, влакове на дълги разстояния, автобуси между областите или в градския транспорт. Задължително е носенето на маска от типа FFP2, която дава много по-добра защита. Само, че с нея дишането е по-трудно.

„Колкото по-трудно е дишането, толкова по-добре филтрира тя“, казват обаче специалистите.

Този тип маски предизвиква и друг тип недоволство – FFP2 са доста по-скъпи от досега употребяваните хирургически маски за еднократна употреба.

В Румъния пък във всички открити и закрити обществени пространства могат да се носят само хирургически маски или маски от типа FFP2, а текстилните не се признават. Изключение от изискването са деца под 5 години, лицата, които работят сами в офис, телевизионните водещи и техните гости, представителите на вероизповеданията по време на службите, лицата, които извършват интензивна физическа дейност и други.

През декември в Белгия и Франция носенето на маски стана задължителнo за децата над 6-годишна възраст.

На 31 декември Франция върна маските и на открито. Изключени от тази мярка са само хората, които пътуват в автомобил, на велосипед или използват превозни средства на две колела. Тази седмица обаче административен съд суспендира тази заповед за носене на маските по улиците на Париж. Това стана ден след като друг съд във Версай отмени сходна заповед за носене на маски навън в региона Ивлин.

В Гърция маската на открито също е задължителна, а в супермаркетите и обществения транспорт трябва да са с по-висока степен на защита или да се носят по две маски.

Длъжностни лица от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчаха в петък използването на маски от типа N95 или KN95, използвани от здравните работници. Въпреки че този тип маска се счита за по-добра при филтриране на въздуха, преди това бе приоритет само за здравни работници поради ограничената наличност.

В новите насоки служителите на CDC премахнаха опасенията, свързани с недостига на доставки, и заявиха по-ясно, че правилно поставените маски N95 и KN95 предлагат по-добра защита.

Всяка маска е по-добра от никаква, но платнените маски и след това хирургическите маски не са толкова добри, колкото маските тип FFP2, N95 и KN95, категорични са експертите. Изследванията сочат, че защитата при еднослойните платнени маски е едва 35%, дакото при медицинските тя достига до 96%.

Еднослойните платнени маски, които много хора предпочитат за комфорт и стил сега, могат да блокират по-големи капчици, пренасящи вируса, но не са толкова ефективни при блокирането на по-малки аерозоли или частици, пренасящи вируса.

Маските тип FFP2, N95 и KN95 имат по-плътна мрежа от влакна от хирургическите или платнените маски, с което дават много по-висока защита. Тази по-плътна мрежа, заедно с електростатичен заряд в материала, обикновено прави такива маски най-ефективни при улавяне на по-големи капчици и аерозоли, които се издишват от потребителя.

FFP2 е европейският сертификат, N95 – американският, а KN95 – китайският. Правилно поставените, тази маски могат да филтрират до 95% от частиците във въздуха. Разликата във филтрацията между FFP2, N95 и KN95 е 1 процент в ползва на последните две. Този тип маска осигурява сигурна защита, освен ако пробием дупки в нея или не сме в среда с много замърсен въздух за дни, за да може филтърът да изгуби способностите си. Проблем може да се появи, ако замърсим маската отвътре или ластиците се скъсат. За да има възможно най-дълъг „живот“ вашата маска, избягвайте да докосвате външната й страна. Пипайте я за ластиците или външните ъгли, докато я слагате.

Американски здравни екстерти препоръчват, ако маските N95, KN95, KF94 (южнокорейски) и FFP2, те не са налични, да се слага двойна маска – многослойна платнена маска, плътно поставена върху хирургическа маска. Хирургическите маски са изработени от полипропилен, който има характеристики на електростатичен заряд, които блокират вируса. Ако всички носят само платнена маска или просто хирургическа маска, няма да има никаква разлика“ с този силно предаващ се вариант.

Наскоро „Уолстрийт джърнъл“ представи много полезна таблица, показваща времето, необходимо за предаване на инфекциозна доза Covid-19 на заразен и незаразен без и с различен тип маска – платнена, хирургическа и N95.

Резултатите от изследването сочи, че ще са необходими 25 часа, за да се предаде инфекциозна доза Covid-19 между хора, носещи неподходящо поставена маска N95. Ако носите плътно затворена маската N95, където само 1% от частиците влизат в лицето, те ще имат 2500 часа защита.

Институтът „Макс Планк“ в Гьотинген също публикуваха данни от изследване на маските тип FFP2, което сочи, че те осигуряват изключително висока защита срещу заразяване с Ковид-19, стига да се носят по правилния начин. Дори един заразен и един здрав човек да се срещнат отблизо в затворено пространство, опасността от заразяване дори след 20 минути е едва 1 промил, или 0,1 процента. А ако лицето е и ваксинирано, рискът е дори още по-нисък. Но за целта маската трябва да е поставена по коректен начин, заключва екипът на германския физик Еберхард Боденшац.

При неправилно поставена маска опасността от заразяване е около 4 процента – когато пластината в горната част на маската не притиска странично ноздрите под формата на W.

Заключенията на екипа за ефективността на маските са в контраст с тези за опасността от заразяване при среща на двама души, които не носят маска. Ако в такава ситуация здрав човек стои на три метра от заразен човек за няколко минути, има много голяма вероятност да се инфектира, смятат учените.

В крайна сметка всеки сам решава какъв вид маска да носи, ако няма изрично изискване в страната, но не забравяйте, че ако искате да предпазите себе си и другите хора, изберете такава маска, която можете да изтърпите, но при която дишането е по-затруднено./monitor.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.