Коронавирус у нас няма, вихри се страшен грип „Б“

Коронавирус у нас няма, вихри се страшен грип „Б“

Ускорено развитие на една втора вълна на грип Б се наблюдава у нас в момента на фона на вихрещия се в Европа коронавирус. „Досега не сме имали толкова големи области заети с болни от грип Б. Доказани са за последната седмица 12 случая повече от този вид грип, отколкото от доминиращия на нашата област грип“, заяви на извънреден брифинг проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Такова увеличаване на грип Б досега не сме виждали. Анализ, който правим с една специална система, доказва нещо много интересно. В момента от грип Б боледуват най-много децата и младите хора в трудоспособна възраст. Много моля всички да взимат мерки за грипа – мити ръце, ползване на маски и избягване на контакт с болни хора“, каза той.

„Най-голяма е заболеваемостта в Бургаско, Варненско и общините в София област и Пловдив“, заяви Кантарджиев. Според него е добре да се пият витамини и да се ядат цитрусови плодове.

Към този момент няма заразен с коронавирус у нас. Това съобщиха още на пресконференцията на Националния оперативен щаб. През нощта няма обработени нови проби. Във ВМА ще бъдат изследвани още 12 души.

„Става въпрос за 8 души от Варна и 4 от Бургас. Има и доста чужди граждани – от Франция, Исландия, Германия и Румъния. Обсъдихме и епидемията от грип Б. Това натоварва лабораториите и ще доведе до намаляване на медицинските ресурси”, заяви началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *