Коронавирусът се предава на четири метра по въздуха

Коронавирусът се предава на четири метра по въздуха

Коронавирусът може да се предава на четири метра по въздуха, пише израелското англоезично издание The Jerusalem post.

По-ранно проучване даваше на вируса обхват на заразяване 7-8 метра, което американският специалист по инфекциозни болести д-р Антъни Фоси определи като „подвеждащо“.

Ново проучване установи, че новият коронавирус може да се разпространи във въздуха до около 4 метра – над два пъти разстоянието, което в момента се препоръчва за социално дистанциране на публично място, предаде AFP.

Проучването, проведено от учени от Пекинската академия за военномедицински науки, изследвало проби от въздух и повърхност както от отделението за интензивно лечение, така и от отделението за лечение на коронавирус в болница в Ухан, града в провинция Хубей, където първоначално е започнала пандемията.

Според проучването, вирусът е бил концентриран силно върху пода на отделението, което може да се дължи на „гравитацията и въздушния поток, в резултат на които повечето капчици, съдържащи вируси да се намират на земята“.

„Освен това половината от пробите от подметките на обувките на медицинския персонал в интензивното са тествани положително“, се казва в проучването. „Следователно подметката на обувките за медицински персонал може да функционира като носител на заразата.“

Други области с висока концентрация включват често докосвани повърхности като компютърни мишки, парапети на легло, копчета дръжки на врати и кошчета за боклук.

Проучванията за заразяване с коронавируса чрез въздуха са противоречиви, съобщава The Hill, като се позовава на по-ранно проучване, проведено от MIT, което дава на вируса обхват на пътуване от 7-8 метра. Въпреки това, водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни Фоси определи това изследване като „подвеждащо“.

Твърдейки, че изследването на MIT няма практическа стойност, той каза, че за да може капчиците с вируса да пътуват толкова далеч, ще е необходимо „много, много силно, енергично кихане от пациента“, съобщава The Hill.

По-ранните доклади са доказали теоретичната възможност за аерозолното предаване на вируса – отнасящо се до капчиците, останали във въздуха в продължение на няколко часа, което обикновено не се случва при кихане и кашлица – но не е ясно колко заразителни са тези по-малки количества от вируса . Всъщност Световната здравна организация (СЗО) дори е понижила риска от предаване чрез аерозол.

Това се потвърждава от медицинския персонал в болницата в Ухан, за които изследването установи, че са напълно здрави, което показва, че правилните мерки могат ефективно да предотвратят инфекцията, предаде AFP.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *