Коронавирусът води до тромбози

Коронавирусът води до тромбози

Европейско изследване установи повишен риск от животозастрашаващото състояние венозен тромбоемболизъм при пациенти с Ковид-19, които не са в критично състояние от инфекцията, съобщи Ройтерс.

Досега рисковете от тромбози се свързваха с тежко протичане на инфекцията Ковид-19.
Изследователите са проследили 2292-ма пациенти, потърсили спешна медицинска помощ с леки или умерени симптоми на Ковид-19 и без венозен тромбоемболизъм. Четири седмици по-късно венозен тромбоемболизъм е установен при един от всеки двеста от тях с лека инфекция, които не са хоспитализирани и при близо петима от всеки двеста умерено болни от Ковид-19, съобщиха авторите на изследването в публикация в специализираното издание „Тромбозис рисърч“.
Заключението им е, че лекарите, които се грижат за пациенти с леки и умерени Ковид-19 инфекции, трябва да бъдат запознати с този риск, „особено при пациенти с умерен Ковид-19, изискващ хоспитализация“.
При хоспитализирани пациенти с умерени симптоми на Ковид-19, които имат високи нива на протеина Д-димер в кръвта – индикатор за над средния риск от опасни съсиреци, лечението с високи дози хепарини с ниско молекулно тегло значително намалява вероятността от формиране на тромби и смърт, сочат данни от клинични тестове, публикувани в списанието за вътрешна медицина на Американската медицинска асоциация.
Възникването на венозен тромбоемболизъм или смърт е отчетено при 28,7 на сто от пациентите с терапия с високи дози хепарини в сравнение с 41,9 на сто при пациенти, които получават стандартни дози, сочат резултатите от изследването, цитирани от Ройтерс./monitor.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *