Копие на Чудотворна икона от Витлеем посрещат в Гоце Делчев

Копието на иконата Чудотворната Витлеемска Света Богородица е дар за храма „Рожество Христово“ в Гоце Делчев. На 30 септември /сряда/, в деня, когато се навършват 21 години от първата копка на храм „Рождество Христово“ в Гоце Делчев, в строящия се храм ще бъде посрещната уникална икона – копие на Чудотворната Витлеемска Света Богородица.
Иконата е изработена в Йерусалим с благословията на Неврокопския митрополит Серафим и е специално за новостроящата се черква „Рождество Христово“ в Гоце Делчев.

Посрещането на копието на тази чудотворна икона в Гоце Делчев ще бъде на 30 септември от 17.30 часа в храм „Рождество Христово“.

След като иконата бъде поставена в нейния нов дом, ще бъде отслужена вечерня по повод предстоящия на следващия ден празник – Покров на Пресвета Богородица.

Уникалната икона е осветена в храм „Възкресение Христово“ в Йерусалим и в базиликата „Рождество Христово“ във Витлеем.

Чудотворната Витлеемска икона на Божията майка се отличава с това, че на нея Дева Мария е усмихната.

Иконописният й тип е „Одигитрия” – в превод от гръцки „Показваща пътя”. Благият образ олицетворява преминаването от греха към спасението. В лявата си ръка Младенецът стиска скиптър, символ на власт, а с дясната – изпраща благословия на всички, които се молят пред иконата.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *