Кон едва не обърна джипа на отдела по „Екология“ в община Разлог

Кон едва не обърна джипа на отдела по „Екология“ в община Разлог

Имахме случай, в който се опитахме да ескортираме безстопанствен кон, за да го затворим в стопански двор на общината, при което животното щеше да обърне джипа на отдела. Това разказа Надежда Попадийна – началник отдел „Екология“ към община Разлог във връзка със зачестилите акции по прибиране на безстопанствени животни от главните пътища.

Въпреки ранния час, на главния път за Банско в близост до селскостопанските площи отново е пълно с безстопанствени животни. Още един фрапантен случай от преди няколко дни, когато стадо крави излиза на главния път и блокира движението в двете посоки. Благодарение на доброволните усилия на жандармерията в района стадото било ескортирано и движението било освободено.

„Проблемът е наистина познат на общината. Опитваме се да направим нещо, за да предотвратим достъпа на животни до пътя. Според закона кметът осъществява контрол над движението на животни. Особено внимание обръщаме на свободно пуснати животни, но пълномощията на кмета засягат повече селскостопанските земи, както и улиците в града“, каза Надежда Попадийна – нач.отдел „Екология“ към община Разлог.

Множество сигнали получават в общината често. За жалост обаче екипите, които изпращат на място срещат трудности.

„Ние не можем и да ги придвижим някъде да ги затворим, тъй като към придвижването има определени изисквания, на които общината не отговаря“, допълва Попадийна.

Проблемно за общината е и определянето на собственика на съответното животно-нарушител.

През изминалата година са съставени 5 акта на фермери за административно нарушение. Повечето от актовете са за крави, чиито собственици по-лесно се идентифицират, защото имат ушна марка.

Собствениците на тези животни-нарушители нееднократно са предупреждавани писмено и с протоколи. Наясно са, че ако техни животни бъдат констатирани в обхвата на пътя, ще бъдат санкционирани и ще се прибегне до мярка прекратяване на договорните отношения с общината, ако имат такива.

„Тук винаги има опасност от излизане на животни, ако те са пуснати свободно без пастир“, категорична е Надежда Попадийна.\bnt

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *