Комисия определена със заповед на кмета на община Благоевград инж. Румен Томов единодушно утвърди, Мемориален комплекс „Алея на бойната слава“

Комисия определена със заповед на кмета на община Благоевград инж. Румен Томов единодушно утвърди, Мемориален комплекс „Алея на бойната слава“

Комисия определена със заповед на кмета на община Благоевград инж. Румен Томов единодушно утвърди, Мемориален комплекс „Алея на бойната слава“, включваща  скулптури  на 4 генерали и  възстановяване на „Паметника на незнайния македонски четник“ на моста над река Бистрица при Мол „Ларго“, свързващ площад  „България“ с площад  „Мите Марков“.

След проведени две срещи с обществеността в Благоевград проекта „Мостът на генералите“, състоящ се от 4 скулптури на видни личности свързани с освобождението на Пиринска Македония и Горна Джумая, стартира.

На заседанието днес бе представено експертно становище от проф. Тодор Тодоров, скулптор, работещ в сферата на монументалната скулптура в градска среда, с богат международен опит. След като се е запознал на място, както  и с материалите, използвани на този етап при изграждането, размерите на всички елементи, чертежи и допълнителен снимков материал, представя експертното си становище, с което изразява подкрепа за „родолюбивата идея на благоевградската общественост и нейното ръководство да увековечат български генерали, посветили се на Родината, ръководейки българската армия по времето на Балканската война, освобождавайки Горна Джумая и Пиринска Македония“.

Проведената днес комисия утвърди на възловото за Благоевград място да бъдат поставени скулпторите на генерал Спас Георгиев, генерал Константин Жостов, генерал Стилиян Ковачев и генерал Георги Тодоров.

Предстои обявяване на конкурс за идеен проект, както и съгласуване на проекта с Министерство на отбраната, с което вече  са проведени предварителни разговори и се разчита на осигуряването на материал за изграждането на скулптурите.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *