Комари, които пренасят треска от денга и вирусите Зика и Чикунгуня заляха Гърция

Комари, които пренасят треска от денга и вирусите Зика и Чикунгуня заляха Гърция

Министерството на здравеопазването на Гърция публикува съобщение, с което насочва вниманието на обществеността към комарите, които пренасят треска от денга и вирусите Зика и Чикунгуня, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Министерството изпрати циркулярно писмо до всички здравни власти в страната за предприемане на спешни мерки за борба с комарите, особено в среди с потенциални места за размножаване на комари (езера, зеленина и др.).

Те също така трябва да гарантират, че пациентите, посетителите и служителите на здравните заведения са защитени от ухапвания от комари – например чрез поставяне на мрежи против комари на прозорците и вратите, осигуряване на репеленти и използване на климатици или вентилатори.

Освен това от общините се изисква да предприемат мерки за премахване на огнищата на размножаване на комари, почистване на околната среда, повишаване на обществената осведоменост и изпълнение на проекти за управление на комарите.

Непосредствената опасност, според Министерството на здравеопазването, „налага да се вземат мерки за наблюдение и контрол на комарите, със специално внимание и засилено наблюдение в райони, които са потенциални входни врати“.

Беше подчертано също, че комарите могат лесно да се транспортират от страна в страна със самолети и кораби.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *