Анонси

Коколицли – по-страшната чума от коронавируса

Точно 500 години преди коронавируса мистериозна епидемия причинява смъртта на милиони хора в Мексико и Гватемала. Донасят я испанските завоеватели.

Не кашлица, а обилно кървене от носа и устата – това са симптомите на опустошителната епидемия, която отнема живота на близо 80 процента от населението на Южна Америка преди около 500 години. Опасната зараза пристига от Европа. Ацтеките я наричат коколицли – „болест“. Deutsche Welle разказва:

Епидемията е донесена в Мексико от испанските завоеватели половин хилядолетие преди Ковид-19. Тя се превръща в една от най-смъртоносните в човешката история: 15 милиона души от коренното население на Мексико и Гватемала стават нейна жертва в периода от 1545-а до 1550-а година и от 1576-а до 1578-а. Трябва да минат няколко века, докато броят на населението се възстанови.

„Испанските завоеватели носят различни болести на американския континент – първо едра шарка, а по-късно и други европейски заболявания като морбили и грип“, обяснява етноложката Антйе Гунзенхаймер от университета в Бон.

Днес болестта, подобна на тиф, може да се излекува с антибиотици, но по онова време битката с нея е била безнадеждна, продължавала само три до четири дни. Хигиената също се превръща в проблем след пристигането на испанците. „По време на обсадата на Мексико Ернан Кортес разрушава водоснабдяването, така че и най-елементарните дезинфекционни мерки стават невъзможни“, разказва Гунзенхаймер.

Бягство към религията

Много хора от коренното население търсят спасение в религията. „Мисионерските ордени обещават на местните жители, че като християни те няма да бъдат засегнати от болестите“. В резултат хората се преместват в нови селища, в които обаче живеят по-натясно и се оказват още по-лесни жертви на болестта.
Векове по-късно протестантски пастори в Бразилия наричат новия коронавирус „стратегия на Сатаната“ и проповядват, че вярата е най-добрият лек срещу Ковид-19.

Има ли място за сравнение с новия вирус?

Александър Хербиг е археогенетик – изследва еволюцията на човешките болести. Според него, общото между коколицли и коронавируса не е много: „При коколицли роля играят няколко различни причинители на заболяването, засегнат е не целият свят, а само няколко региона в Латинска Америка, и смъртността е много висока“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *