Кой и защо нападна и преби оперен певец в София

Тежък криминален случай в столичния квартал „Белите брези” силно разбуни духовете в социалните мрежи в края на лятото. 51-годишният бивш оперен певец в Софийската опера – Димитър Русев загуби зрението си и ослепя напълно, след като беше зверски пребит малко след полунощ на 8 август пред блока в който живее, докато пеел химна и рецитирал Ботев.

През следващите дни медиите отразиха случая, излъчиха разказа на пострадалия и неговите роднини. Извършителят на зверския побой обаче остана неизвестен. Кой е той и защо извърши това зверство – разследване на Васил Иванов за „Нова телевизия“.

Димитър Русев е възпитаник на Френската гимназия. След това учи философия и оперно пеене. Години наред е в състава на Софийската опера и оперетата. Животът му не е лесен. В казармата отключва психично разстройство. Преди 3 години, докато се разхожда, е пребит в градинка кв. „Княжево” от агресивни наркомани, известни на полицията. От побоя губи напълно зрението на едното си око. Изпада в депресия, губи съня си, единствено пеенето го успокоява. Около 1 през нощта на 8 август не може да заспи и излиза пред блока. Изпява химна, рецитира Ботев. Ненадейно, без всякакво предупреждение, срещу него изскача висок здрав мъж, който без да продума и дума му нанася силни юмручни удари в лицето. Един от тях буквално прави здравото му око, това с което вижда, на пихтия. Опитите на светилата в офталмологията да го излекуват са безнадеждни.

Така Димитър остава напълно сляп. По ирония на съдбата, родителите му са очни лекари. Баща му е помогнал на хиляди хора да прогледнат, но за сина си не може да направи нищо.

Във фаталната нощ Димитър опитва да избяга. Повален е на земята и безмилостно ритан още минута-две.

След като по балконите започват да излизат хора, чули виковете за помощ, нападателят си тръгва и остава неизвестен. Когато седмица по-късно случаят разбунва духовете в социалните мрежи и след това медиите масово го отразяват, биячът продължава да е неизвестен, макар случилото се да е на метри от охранителна камера и макар свидетел на боя да го е разпознал.

Тодор Симеонов е домоуправителят на входа на отсрещната кооперация. Вход, намиращ се на 10 метра от мястото на побоя. Домоуправителят е на балкона, когато биячът излиза от неговия вход, отива към Димитър и го започва да го бие. Веднага го разпознава – живеещият във входа от 10 години Велизар Маринов.

Екип на NOVA направи справка. Оказа се, че разпознатият от домоуправителя като бияч на Димитър – Велизар Маринов, е познат на полицията. Има и присъда от 2010 година за побой и нанасяне на средна телесна повреда. Домоуправителят сподели, че преди време сам е бил потърпевш от юмруците на Маринов само защото е поставил бележка на таблото, че не е плащал входни такси за 60 месеца.

Две седмици след зверския побой над Димитър и след като в социални мрежи и медии се вдигна шум, от полицията се активизираха. Взеха записа от охранителната камера на мястото на побоя, разпитаха свидетелите, в това число и домоуправителя, проведоха и други полицейски мероприятия. След това Велизар Маринов бе арестуван. Срещу него бяха събрани достатъчно доказателства и му беше повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда, за което наказанието е от 3 до 10 години затвор. Съдът пък му наложи мярка „домашен арест”. По негово искане изтърпява домашния си арест в апартамент в друг квартал.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *