Кои са русалиите и каква е тяхната роля в „Мръсните дни“ между Коледа и Йордановден

Кои са русалиите и каква е тяхната роля в „Мръсните дни“ между Коледа и Йордановден

Малко или много всеки от нас е чел или гледал обредите, които изпълняват коледарите, всички сме чували „Стани Нине, господине …“. Чували ли сте обаче за русалиите и каква е тяхната роля в народните вярвания и традиции? Както и коледарите, така и русалиите обикаляли по селата по Коледа. Или по-конкретно в така наречените „мръсни дни“ или „поганни дни“ – 12-те дни от Коледа до Богоявление. По време на този период според българския фолклор навън бродят всякакви нечисти сили, зли духове и караконджули. Русалииската дружина се състои обикновено от 20 до 30 неженени момци, които с танците си гонят злите духове, болести, магии и демони. Те винаги се движат по двама. Дружината е разпределена: Водач-балтаджия-юзбашия-войвода-съгледвачи-калаузи-кесиджия. В петричките русалийски по-съвременни дружини от края на 19-и и началото на 20-и век съществуват и други персонажи, а те са: Пепелаш, дявол, болен-здрав носи, дервиш, турчин, черкезин и мома. Тук трябва да подчертаем, че всички са мъже. В същото време обаче за разлика от коледарите, те са затворена общност, чиито обичаи днес са обвити в тайнственост.

Димитър Яков от Петрич е потомствен русалия, който се запознава с обичаите едва 7-годишен. Още прадядо му Филип Яков е практикувал древните ритуали. За жителите на Петрич русалиите са един от символите на града, които векове наред продължават да съхраняват традицията. По думите му русалиите са хора с могъщи сили – те са лечители: „Изви се хоро около болен човек. Балтаджията изпълни чудно хороводно изпълнение, че аз изгубих дар-слово. След това даде на болния да отпие отвара от „цицарката“ си и пред очите ми възрастният мъж поруменя и се оживи, а беше легнал на одъра си. Балтаджията го прескочи три пъти“. Русалийската им премяна също е много пъстра, която съдържа доста детайли. В ръка русалията държи и играе с гола сабя (калъчка). Тези „калъчки” са били най-често трофей от убити душмани. Те са с невероятна резба и са изключително красиви и дълги.

„Аз, чувайки гръмовния писък на зурната, титаничния тътен на тъпана, трябва да ти кажа, че нашите русалийски игри дават изключително положителна енергия на всеки един човек, а и не само на играещия, но и на тези, които го наблюдават. Това е нещо фантастично, което не се среща никъде. Русалийството е нашето уникално богатство, с което можем да се гордеем пред всички европейски народи“, казва още Димитър Яков.

За разлика от кукерите и други еманации като сурвакарите… русалиите не са отхвърлени от ортодоксалната църква, от православието – напротив. По време на русалийските празници, по време на ”поганните” (мръсните) дни – 12 дни от Коледа до Богоявление, те са изпращани и посрещани от свещеник в църквата, като при излизане от храма на Богоявление се извършва повторното им кръщене. Русалиите събират средства за нови черкви, училища и за други обществено-полезни дейности.Те са единствените екзорсисти на светата черква.

 

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.