Кои клетки в организма защитават и от новите варианти на коронавируса

Лабораторно изследване, проведено в САЩ, е установило, че ключов компонент от имунната система – Т-клетките, които реагират при борба с инфекцията от основната версия на новия коронавирус, защитават и срещу трите най-тревожни засега негови разновидности, пише „Ройтерс“.

 

Няколко проучвания вече показаха, че определени варианти на новия коронавирус може да преодолеят имунната защита, предизвикана от антитела и ваксини. Антителата, които пречат на коронавируса да проникне в клетките обаче не изчерпват защитата, сочат резултати от изследване на Националния институт по алергични и инфекциозни болести в САЩ.

Т-клетките играят важна допълнителна защитна роля.

„Нашите данни, както и резултатите от други групи, показват, че Т-клетките при хората, заразени с вариантите на коронавируса, напълно разпознават основните разновидности, идентифицирани във Великобритания, Република Южна Африка и Бразилия“, казва ръководителят на изследването Андрю Ред от института, който преподава и в медицинското училище на университета „Джонс Хопкинс“.

Учените са анализирали кръвни проби от 30 души, възстановили се от Ковид-19 преди появата на новите, по-силно заразни разновидности. В тези проби те са идентифицирали специфична форма на Т- клетките, активна срещу коронавируса и са наблюдавали как тези Т- клетки реагират на вариантите от Великобритания, Република Южна Африка и Бразилия.

Оказало се, че Т- клетките напълно разпознават всички изследвани досега мутации на варианта и реакцията им не отслабва. Резултатите потвърждават тези от предишни изследвания, които също указваха, че защитата от Т-клетките не се повлиява от мутациите.

Изследователите от американския институт подчертават, че са нужни по-мащабни изследвания, които да потвърдят резултатите. Необходимо е да продължи и наблюдението за варианти на коронавируса, които заобикалят защитата и на антителата, и на Т-клетките, казва Ред.

Резултатите от изследването са приети за публикация от „Оупън форум инфекшъс дизийзис“, но все още не са преминали независима оценка.

 

Vesti.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *