Ковачаева с препоръка до здравното министерство: Да се премахне лимита на PCR тестове в Благоевград

Омбудсманът Диана Ковачева днес изпрати препоръка до здравното министерство да се премахне лита на PСR тестовете в Благоевград и областта. Това се случи след като стана ясно, че определения лимит от 30 бройки на ден не задоволява нуждите на нуждаещите се пациенти, пише actualno.com .

„Като национален омбудсман съм силно обезпокоена от тази информация и смятам, че в условията на извънредна епидемична обстановка в страната и повишената заболеваемост в област Благоевград, въвеждането на подобно ограничение нарушава гражданските права, като същевременно създава предпоставки за повишен риск от разпространение на заразата в региона“, пише омбудсманът.

Доц. Ковачева настоява здравният министър да извърши проверка на тази информация, появила се в медиите и да бъдат предприети мерки за осигуряване провеждането на достатъчен брой назначени от РЗИ изследвания в областта.

През последните седмици развитието на коронавируса в област Благоевград се развива бързо, новозаразените се увеличават. Стигна се дори до там, че на последната пресконференция на НОЩ здравният министър препоръча да не се пътува до областта.

Днес пред РЗИ Благоевград имаше опашка от чакащи за направление граждани, които не бяха разбрали за ограничението и това предизвика напрежение.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *