КНСБ органзира голям протест в четвъртък

КНСБ органзира голям протест в четвъртък

Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) организира протестна акция в четвъртък, 18 януари.

Това потвърди за БТА председателят на ФТС Александър Шопов. Ще се включат засега само членовете на федерацията, но предвиждаме и общи синдикални действия с колегите от Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“, каза той.

Още преди Коледа и Нова година отправихме исканията си към държавата и общината за увеличение на заплатите в системата на градския транспорт, но до момента нямаме реакция, заяви още Шопов. На 8 декември внесохме декларация до Столичната община със съответните искания, оформени в над 20 точки. Заедно с КТ „Подкрепа“ входирахме до кмета на София писмо с настояване за свикване на съвета за социално сътрудничество по транспорт. Още очакваме отговор, каза също той.

Основното искане е за 30% увеличение на заплатите в градския транспорт, както и подобряване на условията на труд. Задържане на сегашния персонал и набиране на нови кадри са другите искания на ФТС. Знаем, че с тези ниски стартови заплати за София няма желаещи, които да започнат работа, коментира Шопов. В Столичния електротранспорт стартова заплата за сервизен работник е 1200 лв. Средната брутна заплата за столицата за м.г. надхвърля 2700 лв., заяви той.

Както в София, така и в страната, не само на шофьорите, но и на останалите работници в градския транспорт, е висок процентът на хората в предпенсионна възраст, по наши изчисления е около 40%. Когато техните работни места се освободят, на тяхно място няма да има нови хора, обясни още Шопов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *