КНСБ: Минималната работна заплата трябва да е 712 лева

КНСБ: Минималната работна заплата трябва да е 712 лева

За първи път от 90-те години насам е възможно крайната бедност да се повиши. Пандемията увеличи неравенствата в социално и икономическо отношение. През 2020 г. броят на бездомниците в ЕС е нараснал със 70 процента за последните 10 години. Какво се случва в България – в предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS гости са Жасмина Саръиванова от БСК и Любослав Костов от КНСБ.

„Средната безработица за страната е 6,7. Българските работодатели направиха чудеса по време на кризата, за да запазят служителите си. След това и да запазят тяхното здраве“, коментира Саръиванова.

Според нея голяма част от работодателите са опитали да преструктурират своята дейност, към дейности, които не са закрити.

По нейните думи лица под 17 г. и хора над 65 г. са най-уязвимите на бедност.

„6,5-7 е коефициентът на безработица според НСИ. Колкото е по-висока безработицата толкова по-висока е спада на БВП. По области безработицата ще е различна, в София ще е много малко, 2/3 от регионите ще са с високи нива“, каза от своя страна Любослав Костов от КНСБ.

По думите му не са бедни само безработните у нас, само тук има категория „работещ беден“. А минималната работна заплата трябва да бъде 712 лв.

„Искаме обществено приемлива граница, не равенство. Искаме необлагаем минимум върху минималните доходи. Ако получавате минимална заплата давате 100% за здраве“, смята той.

DarikNews.bg
loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *