Кметът на Разлог Кр. Герчев: Направихме барелеф на един велик българин, нека ме обиждат и хулят

Кметът на Разлог Кр. Герчев: Направихме барелеф на един велик българин, нека ме обиждат и хулят

„Щом тези хора така реагират, не се съмнявам, че сме прави. Ние сме открили днес това, което смятаме за правилно. Направили сме го във връзка с желанието и въжделението на хората от село Баня. Нито сме крали, нито чуждо сме взимали. Тук става въпрос за първите осем години на Неофит Рилски. Оттам-насетне знаем, че се развива в Банско и т.н. – да, но аз не съм историк.

Това заяви кметът на Разлог Красимир Герчев в отговор на изпратеното от кмета на Банско Иван Кадев писмо до Министерството на културата и БАН, с което моли да бъде изготвено официално експертно становище от компетентната секция на Института за исторически изследвания, „с което най-престижната национална научна институция БАН да се произнесе за родното място на Неофит Рилски и така да се сложи край на посегателствата върху историческата идентичност на гр.Банско“.

„Действително, ние черпим информация от хора, които над 16 години са работили в тази насока. Има инициативен комитет. Бог да го прости, Атанас Ячков книга е написал. Изследвал е процеса. Снимки е намерил. Той ми е изпратил сто и няколкогодишна снимка на Неофит Рилски. Аз се ядосвам, защото се измества вниманието от този велик българин, който е бил светиня за Възраждането. Изобщо не смятам да отвръщам или каквото и да било, независимо кой какво е казал“, посочи кметът на Разлог.

По думите му в село Баня са направили барелеф на един българин – национален герой, възрожденец, който заслужава да се тачи паметта му.

„Възмутени сме, че Инициативен комитет в с.Баня, община Разлог, съвместно с читалище „Просвета 1908” с.Баня и със съгласието на кмета на община Разлог, изгради паметна плоча с барелеф пред мястото на мнимата родна къща на Неофит Рилски в същото село. Този факт е сам по себе си абсурден, тъй като без всякакво съмнение е доказано от научните среди, че родното място на видния будител и духовник Неофит Рилски е град Банско”, се казва в писмото на кмета на Банско Иван Кадев.

По думите на колегата му от Разлог къщата на Неофит Рилски в село Баня е изгорена и семейството му заминава за Банско.

„Между другото две трети от село Баня е било изгорено. Ние не казваме на тази къща, че тази е неговата родна. Къщата я няма, но това, което Атанас Ячков споменава в енциклопедията на братя Данчови – първата българска енциклопедия от 1936 година, е, че родното му място е в село Баня. Не ми се иска обаче да се обяснявам – все едно като българо-македонската комисия ще гледаме сега кое е право, кое – криво. Важното е, че имаме един барелеф на един велик българин“, коментира Красимир Герчев.

Той посочи, че не желае да изпада в подробности по историческа тема, защото не е историк. Ръководител на инициативният комитет за поставяне на барелеф в село Баня е бил покойният краевед Атанас Ячков. В състава му са също Борислав Груев – директор на училището, бившата кметица на селото от БСП, сегашната – от ГЕРБ, бивш кмет, който също е починал, читалищни дейци и др. „Барелефът е със сравнително ниска стойност. Намерили сме гранита, а той е изваян от наш съгражданин Асен Ботев от Разлог. Ако правехме паметник на Христо Ботев, кого трябваше да питаме!? А на Левски!?“, пита риторично кметът на Разлог.

Според него ситуацията в момента не е нормална.

„Инициативата беше и е с идеална цел – да се поклоним пред един велик българин, защото неговото дело е пример за подражание по време на турското робство. Направил е така да се каже мирен подвиг. Затова не искам да отиваме на такава плоскост. Ако трябва да ме обиждат, да ме хулят, но в тези разправии не искам да влизам“, посочи още Герчев.

 

actualno.com.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *