Кметът на община Разлог Кр. Герчев: Започваме засилени проверки в автобусите за превоз на работници и в градския транспорт

Кметът на община Разлог Кр. Герчев: Започваме засилени проверки в автобусите за превоз на работници и в градския транспорт

Засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки ще бъдат предприети тази седмица в транспортните средства за превоз на работници и междуградския транспорт на територията на община Разлог. Това каза кметът инж. Красимир Герчев. Според него там се наблюдават пропуски и усилията през цялата седмица ще бъдат насочени именно натам.

„Това, което наблюдаваме, е, че масово не се спазват предписанията в тези превози, а шофьорите не връщат никого и допускат в рейсовете хора без маски. Ще бъдат проверявани както микробуси и автобуси, превозващи персонал и работници за хотелите и други видове цехове и предприятия, така и автобусите на междуградския транспорт”, каза Красимир Герчев.

Още миналата седмица в Разлог стартираха проверки по търговските обекти за спазване на предписаните според заповедите на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. За два дни – четвъртък и петък, определените със заповед на кмета общински служители съвместно с полиция са направили 31 проверки и е установено само едно нарушение в магазин за хранителни стоки. На собственика е издадено предписание за отстраняване. При повторната проверка пропускът е отстранен.

„Тези 31 проверки са само за град Разлог, а издаденото предписание е на хранителен магазин. То е за липса на дезинфектанти на касата. Първия ден проверките са били по-скоро с предупредителен характер. По съставните села също са определени хората, които ще осъществяват проверките, но проблемът е в това, че трябва да се извършват съвместно с полиция, а те нямат достатъчно екипи и трябва да се съобразим с тях. През уикенда РЗИ и полиция също са правили отделно проверки. Радващо е, че като цяло това, което е предписано по заповеди, се спазва. Предупредени са всички обекти да не допускат хора без маски и те вече връщат лицата, които нямат такива”, коментира Красимир Герчев.

Въпреки наложените мерки във вчерашния ден според данните на РЗИ за извършените в неделя изследвания Разлог е с най-много заболели за денонощие – 9 от общо 31 за областта. Повечето от случаите са семейни огнища.

Проблем за Разлог, както в почти всяка друга болница, си остава медицинският персонал. Управителят на болницата д-р Божидар Велев сподели, че броят на леглата, определени за прием на болни от коронавирус, надвишава предписаното с петъчната заповед на министъра, според която области със заболеваемост на 120 души на 100 хиляди, каквато е Благоевград, трябва да разполагат с минимум 10% от общия си капацитет. В момента в МБАЛ – Разлог 45 от общо 137 легла, или над 32%, са определени за прием на такива пациенти.

„Леглата не са проблем. В тази ситуация, ако се наложи, ще отделим още, но медицинският персонал е малко. Лекарите и сестрите са изтощени, а нови случаи се приемат почти ежедневно. Новоприетите в болницата в Разлог от петък до неделя до обяд са 8. Потвърдените случаи, които са настанени за лечение, са 18, а за над 20 се чакат резултати. Като цяло всички настанени във вътрешно отделение са с пневмонии, а отделението разполага с трима лекари специалисти по вътрешни болести и един новозавършил колега“, поясни д-р Божидар Велев.

 

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *