Кметът Красимир Герчев: В условия на извънредно положение, решаваме неотложни проблеми

Кметът Красимир Герчев: В условия на извънредно положение, решаваме неотложни проблеми

Уважаеми жители на община Разлог,

Като председател на Общинския кризисен щаб Ви уверям, че ежедневно и стриктно се следи обстановката в община Разлог и броят на заразените и карантинираните лица като задължително се обменя информация между щаба, МВР и РЗИ.

Чрез въведената от Министерството на здравеопазването единна система за карантинираните лица и съответните правомощия, РЗИ и общинските служители правят и ще правят проверки и по домовете.
Засилва се контролът за спазване на мерките на извънредното положение, следят се паркове и обществени места – да не се струпват хора, прави се задължителна дезинфекция на публични пространства.

Към днешна дата, за да се избегнат всички спекулации, реално изследвани и с положителни резултати за коронавирус в община Разлог са четирима пациенти, от които, за съжаление, починалите са двама – от с. Горно Драглище, 1 излекуван, 1 настанен в инфекциозна болница в Благовевград.

Служителите на община Разлог, съгласувано с щаба, извършиха бързи и навременни координационни действия за снабдяването на МБАЛ Разлог и другите звена с материали, които бяха критични – маски, предпазни шлемове и защитни облекла чрез Националния ресурсен център и други източници.

В МБАЛ Разлог са осигурени 2500 предпазни маски и над 1750 литра дезинфектант. Болницата е снабдена с 20 броя защитни облекла за многократна употреба, правим всичко възможно и търсим начини да осигурим еднократни облекла и защитни шлемове за медицинския персонал.

Болницата разполага с висок клас инсталация за кислород и стерилизационна апаратура, снабдени по проект на община Разлог.

В подготвителния списък на Министерството на здравеопазването болницата в Разлог е определена, ПРИ НУЖДА, да поема по-леките случаи на заразени с COVID19 с 33 легла във Вътрешно отделение и 7 легла в Инфекциозно отделение.

Основен приоритет, по който общината работи, е по ресурсното обезпечаване на Домашния социален патронаж. Общо над 450 лица, от които – нови 25 получават всеки ден топла храна, което неминуемо натоварва работещите в звеното при спазване на безупречни хигиенни изисквания.

Общината, чрез своите служители, закупува лекарства, пазарува за болни, самотни и трудноподвижни хора и хора в карантина, подкрепя семейства с хранителни продукти по волята на дарители, съвместно със служители на Български пощи подсигури да се разнасят пенсиите на трудноподвижните хора.

Денонощен телефон, открит още в началото на извънредното положение, е на Ваше разположение – за помощ и обаждания: тел. 0747/80066 .

Всички заповеди, получени от Министерството на здравеопазването се свеждат до знанието на обществеността.

В тези дни на изпитание, искам още веднъж да благодаря на жителите на община Разлог за дисплината и отговорността, за примера, който дават, на всички общини по отношение спазване на мерките и забраните при извънредното положение.

Благодаря на служителите на Български пощи и на отзовалите се доброволци – 40 граждани, на екипите на Горско стопанство Разлог и Горско стопанство Елешница, които са готови да се включат при нужда.

Благодаря на хората на първа линия – на медиците от МБАЛ Разлог, на личните и семейните лекари, на аптекарите, на служителите от Домашен социален патронаж, на служителите от общинска администрация, на кметовете по население места, на представителите на МВР и РЗИ, които осигуряват и продължават да осигуряват условия на защитеност и грижа – за населението на община Разлог.

Благодаря на всички, които са съпричастни и заедно решаваме неотложните проблеми, касаещи здравето на населението.

И нека Бог е с нас.

Красимир Герчев,
кмет на община Разлог

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *