Кметът Владимир Москов: Важното е да се наблегне на превантивна работа, а не да се действа след събитията

Кметът Владимир Москов: Важното е да се наблегне на превантивна работа, а не да се действа след събитията

Общините по долното течение на трансграничната река Места пострадаха най-сериозно от водната стихия. Оказа се, че някои от проектите на община Гоце Делчев за укрепване на реките и свлачищата стоят от години в държавните архиви, но и първи ще получат средства, за възстановяване на сегашните щети, съобщава БНР. 

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов за ситуацията в община Гоце Делчев след  наводненията,  за липсата на превенция, контрол и поддръжка на дигите.

„Най-големи са проблемите, свързани с речните корите в Брезница и в Корница, тъй като р. Туфча и р. Марево  са основни притоци на р. Места, каза кметът Москов.

Има доста отнесени брегове и в ситуацията се създадоха условия за излизане на реката, но благодарение на това, че спря дъжда не се получи  краен проблем.

Има отнесени много  земеделски земи в местността Текето в Гоце Делчев,  в  село Мосомище.

Има наслагвания по речните корита, включително и река Градска, където имаше наслагване и отнасяне  на дървета,  камъни, боклуци, което допълнително задръстиха и се създадоха условия за преливане на реката… което от 20години не е наблюдавано.

На територията на община Гоце Делчев има отнесени 2 диги на р. Места. В годините е забравен контрола… В рамките на 15 години на едни и същи места стават проблеми и не се извършват действия по възстановяване на дигите. Напоителни системи трябва да си свършат работата по възстановяване на дигите, за да няма следващи проблеми.

За тези невралгични места, за които отново имаше проблеми, община Гоце Делчев е представяла проекти още миналата година за превантивни действия в Междуведомствената комисия.

Очаква се решение за един от обектите евентуално още днес, защото има още два обекта, които трябва да се решат, защото винаги при големи дъждове или  голямо снеготопене има опасност от излизане на реката и заливане на къщи.

Важното е да се наблегне на превантивна работа, а не да се действа след събитията“, каза още кметът Владимир Москов

Тъй като има проблеми, които са междуобщински и община Гоце Делчев е съседна на общините Гърмен и Хаджидимово, стана ясно че е бил застрашен и водопровода, който водоснабдява Гърмен…Има ли координация между самите общини за тези ключови места, които трябва заедно да бъдат решени?

„Община Гоце Делчев си помага със съседните общини Гърмен и Хаджидимово. С кметовете на съседните две общини търсим общи решения на такива невралгични ситуации.

Специално за водопровода, водоснабдяващ  Гърмен, се готвят предложения. Винаги при големи води на река Места нещата са под въпрос….дали ще остане или ще замине с реката надолу и водопровода, който снабдява община Гърмен  от Гоце Делчев, през пречиствателната станция“, заяви кметът на община Гоце Делчев.

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *