Кипър забранява влизането на чужди граждани

Кипър забранява влизането на чужди граждани

Резултат с изображение за „кипър граница“

Кипър забранява влизането в страната на всички чужди граждани, независимо от националността им, от 1 часа през нощта в неделя. Частичното затваряне на границите беше обявено тази вечер от президента Никос Анастасиадис в специално обръщение към нацията като една от новите, по-строги мерки за борба с разпространението на коронавируса на острова.

От 01.00 ч. в неделя, 15 март, за 15 дни се прекратява влизането в Кипър на всички, които не са кипърски граждани или законно пребиваващи, работещи или учещи в страната европейски граждани и от трети страни.

Ограничението се въвежда, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Повечето от потвърдените досега случаи са на чуждестранни или кипърски граждани, пътуващи до острова от Великобритания и Гърция.

Преминаването през контролно-пропускателните пунктове между свободните и окупираните северни зони ще бъде разрешено само за кипърски граждани, кипърски гърци и кипърски турци, както и легални жители на свободните зони от европейски и трети страни, е друга обявена тази вечер мярка.

Президентът Анастасиадис призова хората от тези групи да използват правото си на движение през пропускателните пунктове в случаите, когато това е абсолютно необходимо.

Държавните и частните образователни институции на страната ще останат затворени до 10 април. Първоначално часовете в училищата в целия Кипър бяха прекратени от петък за една седмица.

Предприеманите от кипърското правителство мерки не засягат безпрепятствената търговска дейност на страната, не се налагат никакви ограничения върху вноса и износа, подчерта президентът.

В следващите дни правителството ще представи цялостна програма от икономически и социални мерки за подкрепа на бизнеса, работещите и уязвимите социални групи, засегнати от кризата заради разпространението на вируса, обяви още Анастасиадис.

По-рано през тази седмица правителството обяви редица мерки, сред които забрана за масови събирания на закрито на повече от 75 души, отмяна на културни и спортни мероприятия.

До петък вечерта на острова са потвърдени 26 случая на заболели от коронавируса – 21 на територията на международно признатата Република Кипър и 5 в северната окупирана част./ БНР

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *