Кипърската песен за Евровизия предизвика жесток скандал

Някои християни в Кипър са възмутени от тазгодишното предложение на страната за участие в песенния конкурс Евровизия, казвайки, че песента е скандализирала вярващите със споменаването на дявола, предадоха БТА и Ройтерс.

Денс парчето „Ел Диабло“ (Дяволът) в изпълнение на гръцката певица Елена Цагрину бе обявено тази седмица за кипърския кандидат за участие в песенния конкурс Евровизия, който ще се проведе в Ротердам през май.

В текста на приятната песен обаче има фрази като: „Влюбих се. Дадох сърцето си на Ел Диабло“ или „Предадох се, защото той ми казва, че съм неговият ангел“. Връзката е определена като по-пикантна от лютивия сос Шрирача.

Видеоклипът показва как Цагрину танцува на постелка с други хора, вероятно малки демони. „Това е скандално за нас, християните“, заяви Димитрис П. – автор на петиция по темата в популярен сайт за петиции в Кипър, където живеят предимно православни християни.

Неговата петиция призовава за оттегляне на песента от участие в конкурса и до ранния следобед днес бе събрала над 2500 подписа. Една от политическите партии – крайнодясната националистическа формация ЕЛАМ, заяви, че песента изпраща грешно послание, но не уточни към кого.

Преподаватели по религия също се включиха в спора, като техният съюз посочи, че „ако единственото нещо, към което се стремим, е първото място, тогава изобщо не трябва да участваме, ако ще се представяме с някаква сатанинска субкултура“.

Кипърската национална телевизия обяви в сряда песента, която ще представя Кипър на Евровизия. Телевизията посочи, че текстът на песента разказва история за постоянната битка между доброто и злото, и на жена, страдаща от Стокхолмски синдром.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *