Кафяви контейнери за растителни отпадъци ще бъдат поставени в община Благоевград

Нова система за разделно събиране на растителни отпадъци ще бъде въведена в община Благоевград. Това ще стане възможно, благодарение на реализирането на проект по Оперативна програма „Околна среда“ ОС 5.

В проекта участват всички общини включени в Сдружението за управление на отпадъците – регион Благоевград, а именно Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

„За 12 милиона лева, на територията на Регионалното депо за управление на отпадъците в Бучино, са изградени вече компостираща инсталация за разделно събрани зелени отпадъци и инсталация за предварително третиране на смесен битов отпадък. За радост мога да кажа, че инсталациите има Акт 15, тоест, съвсем скоро предстои тяхното въвеждане в експлоатация и едновременно с това, община Благоевград като част от този проект, въвежда система за разделно събиране на зелените отпадъци на територията на общините от Сдружението“ – съобщи за Радио Благоевград Диана Стефанова, главен еколог в Община Благоевград.

За тази цел, по проекта са закупени 152 кафяви контейнера за събиране само на зелените отпадъци. По-голямата част от тях, малко над 140, ще бъдат поставени на територията на община Благоевград и ще бъдат част от изграждащата се в момента система за разделното събиране на зелените отпадъци.

„Системата ще бъде официализирана чрез нейното обявяване в заповедта за обявяване на зоните, в които се извършва сметосъбиране, тоест, зоните, в които ще бъдат разположени тази контейнери на територията на община Благоевград, ще бъдат обявени в заповедта, така, както изисква Законът до 31 октомври, 2020 година, тоест за следващата година“ – уточни още Диана Стефанова.

Тя коментира, че за съжаление, все още не се използват всички възможности за разделно събиране на отпадъците в община Благоевград. Най-използвани към момента са контейнерите за събиране на стари дрехи затова, скоро ще бъдат поставени още такива.

 

 

bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *