Кафяви контейнери за растителни отпадъци ще бъдат поставени в община Благоевград

Кафяви контейнери за растителни отпадъци ще бъдат поставени в община Благоевград

Нова система за разделно събиране на растителни отпадъци ще бъде въведена в община Благоевград. Това ще стане възможно, благодарение на реализирането на проект по Оперативна програма „Околна среда“ ОС 5.

В проекта участват всички общини включени в Сдружението за управление на отпадъците – регион Благоевград, а именно Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

„За 12 милиона лева, на територията на Регионалното депо за управление на отпадъците в Бучино, са изградени вече компостираща инсталация за разделно събрани зелени отпадъци и инсталация за предварително третиране на смесен битов отпадък. За радост мога да кажа, че инсталациите има Акт 15, тоест, съвсем скоро предстои тяхното въвеждане в експлоатация и едновременно с това, община Благоевград като част от този проект, въвежда система за разделно събиране на зелените отпадъци на територията на общините от Сдружението“ – съобщи за Радио Благоевград Диана Стефанова, главен еколог в Община Благоевград.

За тази цел, по проекта са закупени 152 кафяви контейнера за събиране само на зелените отпадъци. По-голямата част от тях, малко над 140, ще бъдат поставени на територията на община Благоевград и ще бъдат част от изграждащата се в момента система за разделното събиране на зелените отпадъци.

„Системата ще бъде официализирана чрез нейното обявяване в заповедта за обявяване на зоните, в които се извършва сметосъбиране, тоест, зоните, в които ще бъдат разположени тази контейнери на територията на община Благоевград, ще бъдат обявени в заповедта, така, както изисква Законът до 31 октомври, 2020 година, тоест за следващата година“ – уточни още Диана Стефанова.

Тя коментира, че за съжаление, все още не се използват всички възможности за разделно събиране на отпадъците в община Благоевград. Най-използвани към момента са контейнерите за събиране на стари дрехи затова, скоро ще бъдат поставени още такива.

 

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.