Кардиолог по БТВ: По-дребните понасят по-трудно жегата

Човешкият организъм е устроен да работи максимално добре при температури между 18 и 25 градуса. Големият студ носи по-голяма смъртност от екстремната жега, но и втората е опасна, това обясни в сутрешния блок на bTV кардиологът от клиниката на МВР проф. Сотир Марчев.

Възрастните хора, които живеят сами в дома си и нямат климатик са най-застрашени в горещините, заяви той. Лекарят призова те да ходят по моловете и другите големи търговски и обществени обекти, които са климатизирани и да прекарват най-горещите часове там.

Проф. Марчев каза също, че в жегата трябва да пием 8 чаши вода по 250 мл. Да изпиеш 2 литра наведнъж не става, защото просто ще отидеш до тоалетната, подчерта той.

По-малките същества имат по-малък запас от вода и затова се по-застрашени от горещините, обясни кардиологът.

Той подчерта, че не може да се предвиди дали от жегата кръвното налягане ще падне или ще се вдигне, затова е добре да се мери редовно.

Проф. Марчев обясни и разликата между топлинен и слънчев удар и как да действаме при такъв. Първият се получава, когато свърши запаса на тялото от вода. При слънчевия удар пък главата е била оставена директно на слънцето без шапка.

Ако човек припадне, трябва първо да се види дали е потен, за да се разбере за какво става въпрос. Човекът не трябва да се изправя ведната, а да се премести на сянка, да му се разкопчае ризата и да бъде полят с вода. „За всеки припадък се вика Бърза помощ не е възможно, но ако до половин час човекът не се оправи, се вика линейка”, обясни проф. Сотир Марчев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *