Караянчева се фръцна, не чу речта на президента Радев

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се фръцна и напусна официалната реч на държавния глава. Докато Румен Радев говори на връх Шипка, шефката на НС посети костницата там.

Причината била нарушените препоръки на оперативния щаб по коронавируса, според които честванията трябваше да бъдат отменени. Самата Караянчева каза, че е дошла на връх Шипка като обикновен гражданин.

„За мен 3 март е възможност да стъпя на Шипка, да почувствам свободата, защото тук свободата се усеща най-силно, защото тук са загинали много хора, които са вярвали, че ние ще живеем по-добре“, сподели Цвета Караянчева.

„Имаме завещание от българските възрожденци, от борците за национално освобождение, от бащите-учредители да съградим независима, честна, свята, демократична и просперираща България“, допълни още председателят на Народното събрание.

Тя призова да пазим свободата си и да я предаваме на идните поколения, да бъдем разумни и да мислим за бъдещето, защото разделението не помага на никого.

„Скъпи сънародници, благодаря ви, че на трети март отново сте хиляди на Шипка, този храм на българската доблест.

Тук, на този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът от войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на „вируса“ на манипулацията, на „вируса“ на страха, на „вируса“ на примирението, на „вируса“ на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим“, заяви президентът Румен Радев по време на словото си по случай националния празник на връх Шипка, предава 24часа.

„Преди 142 години България възкръсва след петвековното османско иго. Под знамената на руската армия се сражаваха хиляди воини от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за България.
142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи днес да го опазим, да го пазим и в бъдните години.

През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност. Вечна памет за героите!“, каза още той.

Междувременно пред Паметника на Незнайния воин се състоя тържествена церемония по издигането на националното знаме. Сред присъстващите са вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, представители на ръководния състав на Министерството на отбраната.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *