Карантина за всички прибиращи се от чужбина и след 13 май

Запазва се 14-дневната карантина за прибиращите се от чужбина български граждани и след 13 май, каза транспортният министър Росен Желязков на брифинг.

Припомняме, че на летището във Виена от днес вече се предлагат PCR тестове за коронавирус на място, за да се избегне нуждата пристигащите в Австрия чужденци да бъдат подлагани на 14-дневна карантина. По думите на Желязков Австрия е взела решение да отпадне задължителната карантина, ако при PCR тест на прибиращите се нейни граждани се даде отрицателен резултат.

Желязков обясни, че у нас влизали само граждани с българско гражданство или постоянно пребиваване в, а за останалите дъражви, които имат ограничения от ЕС и държави от трети страни, нямало да се допускат да влизат в страната. От изказването му стана ясно, че няма общи мерки по отношение на въздухоплавателния сектор. От гражданското въздухоплаване обаче са поискали унифициране на мерките.

“Всички мерки, които ще се взимат, ще подлежат по преценка адхок, т.е. гъвкаво. Ние няма да бъдем в кризисна ситуация, която не означава извънредност, но това не означава, че няма да има пандемия. Актовете на здравния министър са административни и ще бъдат взимани с оглед ситуацията и с оглед данните на ежедневна ситуация”, заяви той и добави, че всички права, които били възникнали по смисъла на закона във връзка с извънредното положение, се удължавали с два месеца. Желязков обясни, че е важно да се върне нормалността и в сектора. По думите му създаването това е предвидено, за да има плавен преход към възстановяване на стопанския оборот.

“Тези мерки не налагат нарочни промени, които действат и ще бъдат част от нормалната парламентарна процедура. В момента се опитваме с приемане на законопроекта да създадем необходимите предпоставки за работата от друга страна с продължаване срока на действията на нормативни актове, да бъдат продължени”, каза още транспортният министър и посочи, че така например мярката 60/40 ще продължи своето действие до 30 юни.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че това което здравните власти предприемали било адекватно. Накрая той обобщи, че извънредното положение отпадало, противоепидемичните мерки били преценка на здравните органи и ще отпадат според епидемиологичната обстановка. А що касаело до мерките, свързани с възстановяването на икономиката и действията, свързани със запазването на заетостта и уреждането на други проблемни обществени отношения в резултат на кризата, те продължавали да действат с измененията в законодателството.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *