Кампанията по прибиране на гроздето от ранния сорт „Болгар” стартира в община Сандански

Кампанията по прибиране на гроздето от ранния сорт „Болгар” стартира в община Сандански

На много места по улиците на Сандански и околните села са поставени табели с надпис „Ранен болгар” – цена 2.80 лева, което е двойно повече от миналата година. Традиционният „Болгар” също е на пазара с цена от 1.80 лв. до 2.00 лв. Тазгодишната реколта е със захарност от 25-26 градуса, при 22-23 градуса през миналата година, твърдят производители, но признават, че тази година е много по-трудно от изминалата с продажбата.

Георги Панов, който отглежда 3 декара бяло грозде в землището на Сандански, заяви, че много малко от количеството е успял да спазари. Търговците предлагат да купуват на едро на по-ниска цена – 1.30 лв. до 1.50 лв. „При тази цена е по-добре да напълня бъчвите за ракия”, категоричен е той.

Николай Атанасов, който отглежда над 80 декара лозя в землището на с. Ново Делчево, от тях 35 дка с „Ранен болгар”, допълни, че е успял да запази гроздето си, като е направил шест пръскания тази година и очаква по-добра реколта в сравнение с изминалата година. Той обаче не бърза с равносметката. „След като съберем всичко по лозята, ще се прави равносметка на печалба или на загуба съм бил тази година”, категоричен е Н. Атанасов.

„За да бъде опазено гроздето, община Сандански трябва да помисли да има добра охрана на лозята”, допълни Н. Атанасов и призна, че се притеснява от крадци по лозята, тъй като те не се охраняват./Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *