Как ще се преизчислява пенсията на работещите пенсионери

Как ще се преизчислява пенсията на работещите пенсионери

Хората, които след като вземат държавна пенсия за стаж и възраст или поради инвалидност, продължават да работят, ежегодно може да получат преизчисление на получаваната сума.

Преизчисляването на държавната пенсия през 2021 г. на продължаващите да работят хора, ще става по два начина, предвиждат приетите промени в Кодекса за социално осигуряване.

Първият вариант е, ако човек сам поиска преизчисление за натрупания стаж и получения осигурителен доход за периода след последното изчисление на пенсията му. При втория вариант – ако човек не подаде заявление за преизчисляване, от 1 април 2021 г. това ще бъде направено автоматично.

В този случай при определяне на пенсията ще бъдат взети предвид данните в НОИ за допълнителния натрупан стаж до 31 декември на предходната година.

Заявление за преизчисляване на пенсията, може да подаде всеки, който е натрупал допълнителен осигурителен стаж и е плащал осигуровки след последното определяне на пенсията му.

Преизчисляването се извършва ежегодно, от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението. За целта от НОИ използват наличните данни за внесените осигуровки за времето до края на месеца на подаване на заявлението.

Когато към датата на преизчисляването не са налични такива данни, експертите на НОИ отказват преизчисляване. В този случай пенсионерът ще трябва да подаде ново заявление, когато смята, че в НОИ са постъпили нови данни за осигурителния му стаж.

 

 

pariteni.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *