Как трябва да сe храним, кои са рисовите групи и как да посрещнем празника без проблеми със здравето

Как трябва да сe храним, кои са рисовите групи и как да посрещнем празника без проблеми със здравето сподели за БНР д-р Моника Секуловска, гастроентеролог в Университетска болница Лозенец:

„Преяждането по време на празниците често се комбинира и с консумация на алкохол, което може да доведе до тежки рефлуксни заболявания на хранопровода, различните видове язви, може да се стигне и до панкреатични кризи или жлъчно-каменна болест, увреждане на черния дроб.

При пациенти, които имат чревни заболявания и при консумация на по-суха храна може да се получи запек, възпалителни заболявания като дивертикулит.

Рисковите групи пациенти от преяждане са тези с дългогодишен рефлукс, с тежки гастрити, язва, с хеликобатерна инфекция, със жлъчно-каменна болост, с хроничен панкреатит, допълни още д-р Секуловска.

Според нея преяждането е опасно за всеки човек в дългосрочен план. Важно е приемът на храна и алкохол да бъде на малки порции.

Сиптомите на преяждането са подуване, газове, тежест, киселини, повръщане, пожълтяване, разстройство, фебрилитет, болки в панкреса, поясни още специалистът.

Най-големи проблеми може да ни донесе преяждането с яйца, особено на жълтъка, а също е мазното месо. Козунаците също не са добре за пациенти с диабет и инсулинова резистентност.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *