Как се отразява на здравето ни смяната на стрелките на часовника?

Два пъти всяка година в по-голямата част на света местим стрелките на часовника. През пролетта, стрелките на часовниците се местят един час напред, и пък през есента, ги връщаме обратно с един час. Но как се отразява тази промяна на здравето и организма ни?

Как тялото ни реагира на смяната на времето?

Независимо дали го осъзнаваме или не, смяната на часа има влияние върху нашия биологичен часовник. Това важи независимо дали губим един час или печелим един час повече. Когато получаваме един допълнителен час, който всъщност е само печалба за първата нощ на смяната на времето, може да се почувстваме по-отпочинали, но биологичният ни часовник все още не се е настроил на новата вълна. Когато загубим този час, може да почувстваме, че ни липса сън.

По ирония на съдбата, въпреки че би трябвало да ни се отрази само за една нощ, може да усещаме последиците от загуба на един час в продължение на седмица, а при някои хора тази промяна се отразя и за по-дълъг период от време.

Разликата между ден и нощ

Нашият мозък работи различно, в зависимост от това дали е светло или тъмно навън. Някои хора определено са по-активни през деня, а някои са определено „нощни птици“. Това означава, че ако сте „нощна птица“, мозъкът ви функционира по-добре, когато е тъмно навън, и обратно.

За съжаление, ние съобразяваме живота си според часовника, а през зимните месеци се стъмва много рано. Това определено има негативен ефект върху хората, които са по-активни през деня и съответно, през летните месеци, когато имаме повече дневна светлина, това се отразява на хората, тип „нощни птици“.

Невинаги е лесно да се приспособим към смяната на часа

Докато някои хора очевидно се справят с промяната на времето, без да загубват своя нормален ритъм, то при други това определено не е така. Някои хора смятат, че се нуждаят от хапчета за сън, за да успеят да заспят през първите една-две седмици след смяната на времето.

Други пък се оказват напълно объркани – лягат си късно, събуждат си твърде късно и закъсняват за работа. Някои хора стават кисели или мрачни поради смяната на времето, без дори да осъзнават какъв е проблемът всъщност.

Оказва се, че в края на краищата, ние сме сериозно засегнати от промените на времето и най-вече – от светлината и тъмнината.

Но ако смяната на времето ви се отразява за по-дълъг период и има по-силен ефект върху настроението и тялото ви, не забравяйте да се посъветвате с лекар, тъй като има много неща, които могат да се направят за облекчаване на прехода, свързани със смяната от зимното към лятното масово време.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *