Как да разберем дали имаме коронавирус, грип или настинка

Коронавирус или най-обикновена настинка?

Понякога е много трудно да различим симптомите на коронавируса, сезонния грип и обикновената настинка.

Тази графика  на Световната здравна организация ще ви помогне:


Източник: Световната здравна организация

COVID-19 е респираторно заболяване и като такова то споделя много от симптомите на сезонния грип и обикновената настинка.

За мнозина, заразени с новия коронавирус, оплакванията може да не са особено големи и да се ограничават до висока температура, постоянна кашлица и задух.

Как можем да различим тези три заболявания?

Симптоми на COVID-19

Два от най-показателните симптома за това заболяване са постоянна кашлица и температура над нормалните 36-37 градуса по Целзий. Лекарите не смятат, че COVID-19 води до запушен или постоянно течащ нос, тъй че ако имате подобни оплаквания, най-вероятно страдате от настинка.

В случай че имате суха кашлица или висока температура, самоизолацията е най-доброто нещо, което може да направите. За момента няма нито ваксина, нито специално лечение за COVID-19. Затова ако симптомите не са особено тежки, може да пробвате домашно лечение с лекарства, които могат да бъдат закупени от аптеката без лекарско предписание – например парацетамол, ибупрофен и др. подобни. Ако смятате, че симптомите се влошават, незабавно потърсете специализирана медицинска помощ.

Симптоми на сезонен грип

Сезонният грип е заразна респираторна инфекция, която ежегодно отнема живота на хиляди души. 0.1 процента от заразените умират, което е сравнително малко в сравнение с коронавируса (2-3 процента на този етап). Грипът постоянно мутира, което означава, че ваксините за предишните щамове стават неефективни. Не съществува лек за инфлуенцата, макар че ваксинацията може да предотврати инфекцията, докато определени щамове, като H1N1, могат да бъдат преборени с тамифлу.

Най-често срещаните симптоми на сезонния грип са температурата, кашлицата, болното гърло, запушения нос, болки в тялото, главоболие, умора и в някои (но не всички) случаи – диария и повръщане. Грипът е доста сериозно заболяване, което до голяма степен пречи на хората да ходят на работа. Затова ако все още можете да вършите ежедневните си занимания, най-вероятно имате настинка или инфекция на гърлото.

Симптоми на настинката

Обикновената настинка прогресира постепенно. Тя води до запушен или течащ нос, дори до загуба на усещането ни за вкус и мирис. Често върви ръка за ръка с редица неприятни симптоми, включително болки в гърлото, главоболие, болки в мускулите, кашлица, кихане, по-висока от нормалното температура и усещане за напрежение в ушите и лицето в резултат на запушването на евстахиевата тръба. Настинката може да варира от умерена до тежка и да се задържи дълго в тялото ви. За щастие, нейните симптоми могат да бъдат лекувани и в домашни условия.

Ако се притеснявате, че може да имате коронавирус и не можете да овладеете симптомите, най-добре се свържете с вашия личен лекар по телефона за консултация.

Източник: IFLScience

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *