Как болницата в Якоруда вместо да лекува болните с Ковид, стана луксозна ВИП кооперация за близките на кмета Н. Кафелов

Как болницата в Якоруда вместо да лекува болните с Ковид, стана луксозна ВИП кооперация за близките на кмета Н. Кафелов

Болницата в Якоруда, която тези дни трябваше да навърши 74 г. от откриването си, е вероятно единствената в страната, където РЗИ – Благоевград няма да изпрати ваксини срещу Ковид-19. Докато другите болнични управители в региона правят списъци на колегите си от първа линия за борба със заболяването, за да могат те да придобият поне временен имунитет, в Якоруда списъци няма, няма и управител. Всъщност няма и болница, след като преди 7 г. кметът на общината Нуредин Кафелов взе едно от най-скандалните решения по време на дългото си кметуване – да я разпродаде за апартаменти на свои близки. Предложението му, както всички останали, бе гласувано от тогавашния Общински съвет. Това съобщава Struma.bg

Така някогашният здравен дом, построен от социалистическа България в най-бедния и отруден край, за да обслужва 9500 души население, днес е разпарчетосан между т.нар. „силни на деня“, а парите от продажбата на апартаментите отдавна са изхарчени. Там, където допреди години се спасяваха човешки животи, днес мирише на кисело зеле и боб.

Всъщност продажбата на общинското здравно заведение става толкова тихомълком, че за нея се разчу едва през последните месеци, около коронакризата. Чак когато вирусът застигна местните и в един от тукашните шивашки цехове жените масово се разболяха, хората извън Якоруда започнаха да си задават въпроса защо болните се изпращат в Разлог или Велинград, а не остават в местното лечебно заведение, каквото е логично да има – все пък статистиката сочи, че страната ни има 341 болници на 265 общини, а по времето на соца беше прецедент да има общински център без развито здравеопазване.

Отговорът на въпроса „защо” в Разлог се крие в една сесия, на която мимоходом е взето решение здравното заведение да бъде продадено, защото вече е „морално остаряло и си е изчерпало предназначението“, както се мотивира Кафелов. Това, че става въпрос за пристройка към сграда в центъра на града, строена в края на 80-те години и санирана през 2014 г. по проект на „Красива България“, не впечатлява никого от народните избраници.

В Якоруда никой не знае за апартаментите в болницата да е имало публични търгове. Затова пък мнго скоро става ясно, че жилищата са продадени на цени от 10 000 лв. за по-малките до 18 000 лв. за тристайните, както и кои са новите им собственици.

Една от първите, която получава апартамент в болницата, е особено близката до кмета Нуредин Кафелов Сабиха Пиронкьова, бивша секретарка и по-късно главен счетоводител на общината. Сега Сабиха е редови счетоводител на двойна заплата, защото се води на работа и в Центъра за социални дейности. Не е ясно дали още не получава и хонорар към общинската фирма „Строител 2001“, където вземаше доскоро по 300 лв. за няколко часа работа седмично.

Пиронкьова има малко дете и голямо семейство, поради което видимо е влязла в списъка на Кафелов като крайно нуждаеща се от ново жилище. Баща й Ахмед Пиронкьов доскоро работеше на три места – в „Строител 2001“, Центъра за деца с увреждания и отделно получаваше 100 лева бонус за това, че вози хората на баня в събота и неделя с автомобила, предназначен за децата.

Брат й Мустафа Мустафа беше начело на Общинското горско стопанство към „Строител 2001“ и там съблюдава зорко изсичането на общинските гори. Стопанството обаче просъществува само половин година, след което Мустафа намери пристан в местното Държавно горско стопанство.

Апартамент в болницата на Якоруда има и доц. д-р Сашо Асьов – ортопед, който живее в София, работи на няколко места, а приносът му към Якоруда е, че е ментор на кметския син, който след дълго колебание избра медицината за свое бъдещо поприще. Д-р Асьов е ортопед и Кафелов-младши стажува при него. Преди много години той работеше в отделението по спортна медицина в Окръжна болница – Благоевград, като междувременно обгрижваше и футболистите на „Пирин“ /Бл/. Сега наред с многото си ангажименти в София д-р Асьов отскача да прави прегледи в Якоруда, но според местните рядко остава да нощува.

С апартамент в болницата е и сем. Хаджиалиш – Айше и Хюсни. Айше е главен счетоводител на община Якоруда, а съпругът й – бивш заместник-кмет. Допреди 3 г. Хюсни Хаджиалиш стопанисваше под наем хале в бившия общински Завод за дървообработващи машини, когато стана ясно, че не си е плащал наема в продължение на 10 г. Вместо да си оправи сметките с общината, бившият зам. кмет решава да стане гастарбайтер в Германия.

Ахмед Пачката има не 1, а цели 2 апартамента. Това е кметът на с. Конарско Ахмед Ахмед, един от селските управници в България, замесен в пълен набор скандали – със земя, дърва, КАТ и какво ли не още. За болничните му апартаменти в Якоруда се говори, че не били платени кеш – жената на Пачката имала да взема пари от общината, защото нейна фирма била натоварена със зимното поддържане на отсечката Места-Конарско, и вместо пари тя се съгласила на бартер.

Едно от болничните жилища е на секретаря на общината Ибрахим Карафеиз. Бивш собственик на дюнерджийница в Якоруда, през 2015 г. той бе избран временно за управител на общинската фирма „Строител 2001“ ЕООД и на този пост остана 4 г. После Кафелов пак си го придърпа в общината.

2 жилища в сградата има и д-р Сабит Читак, личният лекар на Кафелов. Тук е и кабинетът му.

В болницата апартамент си е купила и друга доверена на Кафелов служителка – Айша Робова, началник отдел „Местни данъци и такси“. Като истинска финансистка, по-късно тя обаче препродала апартамента, след като се сетила, че не й трябва.

С апартамент е и бившата общинска данъчна Фатма Мангова, която сега работи в местната гимназия.

Продажбите не стават наведнъж, а в продължение на няколко години след 2014 г. Преди 2 г. повечето от собствениците на някогашната болница, сегашна ВИП кооперация, си купуват и таванските помещения и мазета към апартаментите. Това отново става с решение на общинските съветници.

Новодомците са в едното крило на болницата. От задната страна на сградата са терасите на жилищата им, които гледат към гората. В старото крило е настанена социалната кухня, има още кабинети на един фелдшер и няколко джипита.

Якорудчани са категорични, че продажбата на здравното заведение е престъпление към населението, което ще го помнят и децата, и внуците им.

„В сградата можеше да се направи отделение по физиотерапия, в което болните да ползват минералната вода в банята. Стаите са отлични за старчески дом, а в краен случай сградата можеше да бъде продадена на частник за клиника, след като общината не може да издържа болнично заведение“, разсъждават днес жителите на общината, докато се налага да пътуват 30 км до болницата в Разлог за преглед при специалист или на свиждане на свой близък.

ВАНЯ СИМЕОНОВА, Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *