Какво се преустановява от утре до 24 март

Какво се преустановява от утре до 24 март

Със заповед на РЗИ-Благоевград от четвъртък, 11 март, се въвеждат временни допълнителни противоепидемични мерки в област Благоевград. От различни браншови организации (Българска асоциация за здраве и фитнес, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България) реагираха на новите мерки. Те изразиха опасения, че това ще доведе до фалити,  тъй като не са въведени на национално ниво ги лишават от правото да искат обезщетения от държавата.

От утре, 11.03. до 24.03.2021г. в област Благоевград се преустановяват:

 1. Присъствените учебни занятия, включително практики, изпити, стажове, изнесени учебни часове, дуална система на обучение и др. за ученици от 5-ти до 12-ти клас. Учениците ще се обучават в електронна среда от разстояние.
 2. Присъствените групови извънкласни занимания, занимални и др., организирани в извънучилищна среда за всички възрастови групи.
 3. Присъствените групови занятия в езикови и образователни центрове и школи.
 4. Присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на държавните изпити, практическите обучения и изпити по практика .
 5. Провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия, включително кина, театри, музеи, галерии, концерти, занятия от танцововто, музикално, творческо изкуство и др.
 6. Организирането и провеждането на масови мероприятия на открито и закрито – концерти, панаири, събори, изложения, празници и др.
 7. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на открито и закрито.
 8. Посещенията във фитнес центрове и залите за групови занимания
 9. Посещенията в търговските центрове и МОЛ-ове, с изключение на намиращите се в тях  магазини за хранителни стоки, лечебни заведения, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори и други доставчици на съобщителни услуги.  
 10. Посещенията на малолетни и непълнолетни в заведения за хранене и развлечения, ако не са придружени от родител или настойник/попечител.
 11. Всички заведения за хранене и развлечения, питейни заведения ще работят до 22 часа.
 12. Забраняват се посещенията в специализирани институции за предоставяне на социални услуги и такива за услуги от резистентен тип за деца и възрастни и хосписите.

Събиранията и тържествата от частен характер- сватби, кръщенета, погребения и др. са разрешени само с присъствието на до 10 човека.

Заведенията за хранене и развлечения –  ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и снек барове, трябва да осигурят дистанция от 1.5м. между облегалките на столовете от две съседни маси, като на една маса се допускат до 6 човека.

Собствениците на търговски комплекси и големи вериги за хранителни и нехранителни стоки трябва да осигурят:пропускателен режим, съобразен с капацитета на търговската площ на обекта, недопукане на струпване на хора на касите, както и на клиенти без маска, спазване на дистанция от 1.5м , дезинфекция.

Всички лица (ФЛ, ЮЛ), които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски, административни и др. , които предоставят услуги на гражданите следва да не допускат повече от 1 човек на 3 кв.м.

Маските на закрити обществени места остават задължителни(транспортни средства, лечебни заведения, аптеки, оптики, административни сгради,жп гари и автогари, търговски обекти, църкви, манастири и др.)

Всяка община ще решава за организацията на пазарите и тържищата, съгласно указанията на РЗИ-Благоевград.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *