Какво е топлинен удар и 10 съвета как да се предпазите от прегряване

Какво е топлинен удар и 10 съвета как да се предпазите от прегряване

Какво е топлинен удар и как да се предпазим от това опасно състояние? Според учените, най-благоприятната температура на околната среда за хората се счита в диапазона 17° – 25° С и относителна влажност на въздуха между 50 и 70 %.

При тези условия тялото на здравият човек е в състояние да поддържа телесната температура между 35° и 37° С.

Как да предпазим тялото си от прегряване?

Температурата на околната среда несъмнено влияе върху интензивността на метаболитните процеси в тялото.

Температурният праг, след който адекватната терморегулация става невъзможна, е различен за всеки. Има хора, за които дори сравнително слабото повишение на температурата на въздуха (до 26-29 градуса по Целзий) предизвиква дискомфорт и причинява влошаване на общото състояние на организма.

Системи и органи стават уязвими: мозъкът, чието увреждане от топлинен удар причинява сериозни невропсихични разстройства; стомашно-чревният тракт, което се проявява като диспептични разстройства.

Съвети за предпазване от прегряване или топлинен удар

Дори и да не спадате към рисковата група, не означава, че сте в безопасност от топлинен удар. Опитайте се да следвате тези прости правила, за да предпазите тялото си:

1. При силна жега е най-добре да бъдете в помещение с климатик. Ако това е невъзможно, останете в апартамента, като спуснете завесите или щорите.

2. Ако трябва да излезете навън, носете широки светли дрехи, за предпочитане от естествени материи, и задължително шапка с широка периферия, а още по-добре – светъл летен чадър.

3. Направете всичко възможно да не бъдете на пряка слънчева светлина. Слънцезащитните продукти помагат да се избегнат изгаряния на кожата, но те не са безобидни сами по себе си, така че се опитайте да не прекалявате с тях.

4. Не се занимавайте с активни спортове при температури над 25° С.

5. Няма нищо по-добро в жегата от водните процедури – правете ги възможно най-често.

6. Не се подлагайте на физически усилия под палещото слънце. Опитайте се да не работите на слънце поне от 10:00 до 18:00 часа и не забравяйте да пиете вода, но не ледено студена, дори и да не изпитвате жажда.

7. Пийте около 8 чаши вода на ден. Избягвайте кофеиновите напитки (кафе, чай, кола), какво остава пък за алкохола.

8. Яжте плодове, като праскови, кайсии, грозде, а пресни сокове от тях ще помогнат за поддържане на електролитния баланс, често нарушен от прегряване.

9. Лятната вила е много предпочитано място за престой в екстремни горещини, отколкото големия град, който акумулира топлина. При липса на пряка слънчева светлина през нощта, повърхностите на сградите и къщите, охлаждайки се, загряват въздуха. Създава се специфичен микроклимат, който превръща големия град в топлинен остров, в който дори нощната температура, а оттам и началната дневна температура е с 3-4 градуса по-висока, отколкото извън него.

10. Ако започнете да изпитвате силен дискомфорт в условия на висока влажност, без да чакате симптомите на топлинен удар, използвайте един от горните методи за охлаждане на тялото. Между другото, можете да посетите най-близкия супермаркет, където климатиците винаги работят правилно.

Симптоми на топлинен удар:

– кожата на лицето и тялото се зачервява, става по-гореща, по-суха, няма пот, въпреки жегата;

– пулсиращо главоболие, виене на свят, притъмняване, трептене в очите, усещане за движение на чужди предмети пред очите;

– недостиг на въздух;

– слабост;

– учестен пулс, който също може да бъде отслабен;

– мускулни спазми и болка;

– гадене, повръщане, диария;

– в особено тежки случаи – халюцинации, конвулсии, неволно уриниране и дефекация, загуба на съзнание.

Ако забележите някои от симптомите на топлинен удар незабавно повикайте бърза помощ.

Ето какво можете да направите, докато пристигне екип на спешна помощ:

Най-напред преместете пострадалия в климатизирана стая, а ако това е невъзможно, то поне на сянка и се опитайте да осигурите приток на въздух към лицето и тялото, като използвате подходящ предмет или уред за това. Можете да избършете кожата му с хладна кърпа или просто да го облеете.

Прилагайте студени компреси на тези места, където големите кръвоносни съдове са близо до повърхността на кожата. Това са подмишниците, около слабините, шията и гърба. Така бързо ще понижите телесната температура.

У дома можете да поставите пациента във вана със студена вода. Имайте предвид, че при повръщане не можете да поставяте пациента по гръб, за да не се задави или задуши.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.